Articolul 291 Сodul de executare al Republicii Moldova* în Republica Moldova. Aplicarea măsurilor de constrîngere cu caracter educativ

(1) Hotărîrea instanţei de judecată sau, după caz, ordonanţa procurorului, adoptată în temeiul art.54, 93 şi 104 din Codul penal, se expediază organului de probaţiune în a cărui rază teritorială se află domiciliul minorului.

(2) Avertismentul, ca măsură de constrîngere, se face în scris, contra semnătură, în termen de 5 zile, în sediul organului de probaţiune în a cărui rază teritorială se află domiciliul minorului. Organul de probaţiune informează, în termen de 5 zile, instanţa de judecată care a examinat cauza în fond despre executarea hotărîrii sau, după caz, procurorul despre executarea ordonanţei.

(3) Organul de probaţiune în a cărui rază teritorială se află domiciliul minorului asigură primirea semnăturilor persoanelor responsabile pentru plasarea, ca măsură de constrîngere, a minorului sub supravegherea părinţilor, persoanelor care îi înlocuiesc sau a organelor specializate de stat. Organul de probaţiune informează, în termen de 5 zile, instanţa de judecată care a examinat cauza în fond despre executarea hotărîrii sau, după caz, procurorul despre executarea ordonanţei.

(4) Hotărîrea instanţei de judecată sau, după caz, ordonanţa procurorului privind obligarea minorului de a repara prejudiciile cauzate, ca măsură de constrîngere, se transmite spre executare organului de probaţiune în a cărui rază teritorială se află domiciliul minorului. În termen de 5 zile, organul de probaţiune informează instanţa de judecată despre executarea hotărîrii sau, după caz, procurorul despre executarea ordonanţei.

(5) Hotărîrea instanţei de judecată sau, după caz, ordonanţa procurorului privind obligarea minorului de a urma cursul de reabilitare psihologică, ca măsură de constrîngere, se transmite organului de probaţiune în a cărui rază teritorială se află domiciliul minorului şi care asigură controlul executării de către minor a măsurii respective. În termen de 5 zile de la finalizarea cursului de reabilitare psihologică, organul de probaţiune informează cu privire la aceasta instanţa de judecată sau, după caz, procurorul, anexînd rezultatele tratamentului.

(6) Hotărîrea instanţei de judecată sau, după caz, ordonanţa procurorului privind obligarea minorului de a urma cursul de învăţămînt obligatoriu se transmite organului de probaţiune în a cărui rază teritorială se află domiciliul minorului şi care asigură controlul executării de către minor a măsurii de constrîngere respective. În termen de 5 zile de la absolvirea cursului de învăţămînt obligatoriu, organul de probaţiune informează cu privire la aceasta instanţa de judecată sau, după caz, procurorul.

(6-1) Hotărîrea instanţei de judecată sau, după caz, ordonanţa procurorului privind obligarea minorului de a participa la un program probaţional se transmite organului de probaţiune în a cărui rază teritorială se află domiciliul minorului şi care asigură controlul executării de către minor a măsurii de constrîngere respective. În termen de 5 zile de la finalizarea programului probaţional, organul de probaţiune informează cu privire la aceasta instanţa de judecată sau, după caz, procurorul.

(7) În cazul imposibilităţii de a executa măsurile de constrîngere cu caracter educativ, organul de probaţiune, în temeiul art.104 alin.(4) din Codul penal, adresează un demers instanţei de judecată sau, după caz, procurorului.

Art 291 Сodul de executare al Republicii Moldova* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №443 din 24.12.2004

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului