Articolul 27 din Legea Cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie în Republica Moldova. Atestarea

(1) Atestarea colaboratorilor Centrului se efectuează în scopul evaluării performanţelor profesionale ale acestora prin determinarea nivelului de realizare a obiectivelor trasate, de manifestare a abilităţilor profesionale, în scopul sporirii calităţii şi a eficienţei muncii prestate, prin determinarea responsabilităţii în exercitarea atribuţiilor de serviciu în vederea aprecierii rezultatelor obţinute, a corespunderii cu funcţia deţinută și a identificării necesităţilor de dezvoltare profesională şi de promovare.

(2) Atestarea se efectuează în baza următoarelor criterii:

a) cunoştinţe şi aptitudini folosite în exercitarea funcţiei deţinute;

b) activism şi spirit de inițiativă;

c) perfecţionare pe plan profesional şi implementarea practicilor avansate;

d) elaborarea şi implementarea metodelor performante de lucru;

e) nivel adecvat de cultură juridică;

f) posedarea limbilor de circulaţie internaţională;

g) manifestarea iniţiativei personale şi principialitate în luarea deciziilor;

h) creativitate şi comunicare;

i) capacitate de organizare eficientă a muncii şi de asumare a răspunderii pentru rezultatele ei.

j) impactul acţiunilor lor, în timpul exercitării atribuţiilor, asupra drepturilor şi libertăţilor persoanelor, în vederea atingerii unei eficienţe maxime şi a micşorării constante a impactului negativ asupra acestora.

(3) Atestarea colaboratorilor se efectuează o dată la 4 ani.

(4) Nu se supun atestării colaboratorii care au comis acţiuni ce fac obiectul unei cercetări de serviciu sau care se află sub urmărire penală. Atestarea acestora se va efectua după finalizarea cercetării de serviciu sau după pronunțarea deciziei organului competent privind încetarea urmăririi penale sau achitarea.

(5) Pentru organizarea procesului de atestare, prin ordinul directorului Centrului se creează Comisia de atestare care are statut permanent. Şedinţele Comisiei sînt deliberative dacă la ele sînt prezenţi 2/3 din membrii ei. Deciziile Comisiei se adoptă în lipsa colaboratorilor supuși atestării, în mod deschis, luîndu-se în considerare fişele de atestare şi interviurile, cu majoritatea simplă a voturilor membrilor prezenţi la şedinţă.

(6) În funcție de rezultatele atestării, Comisia decide asupra corespunderii sau necorespunderii colaboratorului cu funcţia deţinută. Decizia Comisiei se aduce la cunoştinţă colaboratorului vizat imediat după adoptare.

(7) Modul şi condiţiile de atestare a colaboratorilor Centrului se stabilesc printr-un act normativ al Centrului.

(8) Procedura de evaluare a performanţelor profesionale ale funcţionarilor publici este stabilită prin Legea nr. 158-XVI din 4 iulie 2008 cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public.

Art 27 Legea Cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1104 din 06.06.2002

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului