Articolul 32 din Legea Cu privire la garantarea depozitelor în bănci în Republica Moldova. Principii generale pentru garantarea depozitelor bancare

(1) FGDSB este responsabil de compensarea deponenților din contul Fondului de acoperire a depozitelor bancare și până la nivelul de acoperire în vigoare în cazul în care depozitele eligibile devin indisponibile.

(2) Suma datorată unui deponent se calculează prin însumarea tuturor depozitelor acestuia, inclusiv a dobânzilor datorate și neonorate la data de indisponibilitate a depozitului.

(3) Deponenții au dreptul de a revendica direct de la instituția membră orice parte a depozitului eligibil care depășește nivelul de acoperire, iar FGDSB nu poartă nicio responsabilitate în privința acestor sume.

(4) Depozitele dintr-o instituție membră sunt garantate indiferent de faptul dacă sunt deținute în lei moldovenești sau în valută străină. În scop de calcul și plată, depozitele în valută străină sunt convertite în lei moldovenești, la cursul oficial stabilit pentru ziua indisponibilității depozitului.

(5) În cazul conturilor comune, la calcularea sumei depozitului garantat pentru fiecare deponent se ia în considerare partea soldului alocată fiecărui deponent. Cu excepția cazurilor în care este stabilit altfel în contractul de depozit, fiecare deținător cu drepturi depline al contului comun este prezumat că deține o parte egală din soldul acestui cont.

(6) În cazul fuziunii instituțiilor membre, depozitele deponentului care a deținut depozite în ambele instituții membre sunt garantate separat (acoperire dublă), timp de 3 luni de la finalizarea procesului de fuziune. Procesul de fuziune se consideră finalizat la data înregistrării fuziunii la autoritatea care a efectuat înregistrarea de stat a persoanei juridice absorbante sau care urmează să înregistreze noua persoană juridică.

(7) Instituțiile membre participante la fuziune conform alin.(6) vor notifica deponenții cu privire la aceasta cu cel puțin 30 de zile înainte de finalizarea fuziunii. Termenul de notificare poate fi redus cu permisiunea Băncii Naționale, emisă la cererea acestor instituții membre, din motive de secret comercial sau de stabilitate financiară.

(8) După finalizarea fuziunii, instituția membră înființată ca urmare a fuziunii va notifica deponenții săi despre data expirării perioadei de acoperire dublă, conform alin.(7). Instituția membră înființată ca urmare a fuziunii urmează să notifice despre aceasta FGDSB în termen de 5 zile de la finalizarea procesului de fuziune.

(9) Deponenții care beneficiază de acoperirea dublă prevăzută la alin. (6) au dreptul să retragă, în decursul perioadei de 3 luni, suma depozitului care depășește nivelul de acoperire corespunzător, inclusiv dobânda acumulată, sau să transfere respectivele mijloace financiare la o altă instituție membră, fără a suporta vreo penalitate.

(10) Depozitele la termen devin scadente la data la care acestea devin indisponibile, cu excepția cazului în care, în conformitate cu acțiunea de rezoluție aplicată de Banca Națională, activitățile de acceptare a depozitelor de către instituția membră continuă să fie realizate de către o altă instituție membră.

(11) Depozitele care servesc drept garanție pentru obligațiile deponentului sau ale unei persoane terțe ori a căror plată este suspendată în conformitate cu legislația vor fi compensate deponenților dacă:

a) deponentul sau persoana terță a fost eliberată de obligațiile pentru care depozitul a servit drept garanție; sau

b) au încetat circumstanțele care au dus la suspendarea plății depozitului, fapt despre care FGDSB a fost informat.

(12) În cazul depozitelor plasate în beneficiul unei persoane terțe, drepturile de compensare se atribuie persoanei terțe, cu condiția ca acea persoană să fi fost identificată sau să poată fi identificată până la data de indisponibilitate a depozitului.

(13) Atunci când un produs oferit de o instituție membră clienților săi nu poate fi calificat în mod automat drept depozit eligibil, instituția membră poate solicita FGDSB să evalueze produsul în baza criteriilor sale și să determine dacă acesta este considerat depozit eligibil în sensul prezentei legi. Până în momentul în care FGDSB confirmă că produsul se califică drept depozit eligibil, instituția membră își informează clienții că depozitul nu este acoperit de schema de garantare a depozitelor.

(14) În cazul lichidării benevole a unei instituții membre, depozitele acestei instituții membre sunt garantate până în ziua în care vor fi rambursate deponenților în totalitate și banca urmează să respecte toate obligațiile atribuite unei instituții membre de prezenta lege și de actele normative ale FGDSB, inclusiv cea privind plata contribuțiilor în Fondul de acoperire a depozitelor bancare.

(15) FGDSB nu este obligat să compenseze un deponent dacă, timp de 24 de luni până la data de indisponibilitate a depozitului, nu a existat nicio tranzacție legată de acest depozit (cont inactiv) și suma depozitului este mai mică decât costurile administrative pe care FGDSB le-ar suporta în legătură cu compensarea. Metodologia de calculare a costurilor administrative se aprobă de către Consiliul de administrație.

Art 32 Legea Cu privire la garantarea depozitelor în bănci în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №160 din 22.06.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului