Articolul 48 din Legea Cu privire la garantarea depozitelor în bănci în Republica Moldova. Administrarea activelor financiare ale fondurilor administrate

(1) Resursele financiare ale fiecărui fond administrat se investesc în conformitate cu politicile investiționale aprobate de Consiliul de administrație pentru respectivul fond administrat.

(2) Resursele Fondului de acoperire a depozitelor bancare pot fi investite numai în următoarele instrumente (active, cu grad scăzut de risc), cu condiția că acestea pot fi lichidate în termen de maximum 7 zile lucrătoare:

a) numerar și echivalente de numerar, conturi curente și de depozit, deținute la Banca Națională și exprimate în lei sau în valute străine liber convertibile, precum și depozite în euro, deținute la Banca Centrală Europeană și la băncile centrale ale statelor membre ale Uniunii Europene;

b) valori mobiliare de stat, emise de Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova;

c) valori mobiliare lichide, emise de alte guverne, care dețin unul din două cele mai înalte ratinguri de credit acordate de agențiile de rating S&P Global Ratings, Moody’s Investors Service sau Fitch Ratings;

d) valori mobiliare lichide, emise de organizații multilaterale, organizații financiare internaționale, inclusiv de organizații supranaționale, ale căror pasive au obținut unul din două cele mai înalte ratinguri acordate de agențiile de rating S&P Global Ratings, Moody’s Investors Service sau Fitch Ratings.

(3) Mijloacele financiare investite în instrumentele menționate la alin. (2) lit. c) și d), cumulativ, nu vor depăși 30% din totalul mijloacelor Fondului de acoperire a depozitelor bancare.

(4) FGDSB investește mijloacele financiare ale Fondului de rezoluție bancară în conformitate cu prevederile art. 299 din Legea nr. 232/2016 privind redresarea și rezoluția băncilor.

(5) La elaborarea și adoptarea politicilor investiționale pentru fiecare fond administrat, FGDSB ține cont de profilul financiar și necesitățile de lichiditate ale acestuia și întreprinde acțiunile necesare pentru a asigura lichiditatea și siguranța mijloacelor financiare. Obținerea veniturilor din investiții constituie o activitate secundară.

(6) Politicile investiționale vor reglementa procedurile, criteriile și limitele de concentrare și maturitate ale activelor cu grad scăzut de risc, care urmează să fie aplicate în administrarea mijloacelor financiare ale fiecărui fond administrat, inclusiv limitele pentru păstrarea mijloacelor financiare în valută străină, precum și investirea în active deținute în afara Republicii Moldova.

(7) FGDSB poate încheia acorduri cu bănci și gestionarii de active din țară și străinătate pentru a delega investirea mijloacelor financiare disponibile ale fondurilor administrate din numele și pe seama FGDSB, în conformitate cu prevederile prezentei legi și politicile investiționale ale FGDSB.

(8) FGDSB poate deține conturi la Banca Națională pentru fondurile administrate în valută străină, pentru a asigura convertirea imediată în lei moldovenești a mijloacelor financiare obținute din străinătate sau investite de FGDSB în afara Republicii Moldova.

(9) FGDSB investește liber mijloacele financiare disponibile, aferente bugetului aprobat conform art.6 alin. (4)–(6), în activele cu grad scăzut de risc prevăzute la alin. (2) lit. a) și b) din prezentul articol.

Art 48 Legea Cu privire la garantarea depozitelor în bănci în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №160 din 22.06.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului