Articolul 10 din Legea Privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii în Republica Moldova. Consiliul de acreditare

(1) Pentru a se asigura imparţialitatea, dezvoltarea şi respectarea principiilor şi a politicilor de funcţionare, precum şi participarea eficientă şi echilibrată a tuturor părţilor interesate direct sau indirect în activitatea Centrului Naţional de Acreditare, se instituie în cadrul lui un consiliu de acreditare, care este un organ consultativ activînd pe baze obștești şi deciziile acestuia au caracter de recomandare.

(2) Consiliul de acreditare se constituie din 11 membri. Organizarea şi funcţionarea Consiliului de acreditare, precum şi modul de alegere/numire a membrilor se stabilesc în regulamentul Consiliului, elaborat și aprobat de Centrul Naţional de Acreditare, cu avizul părților interesate.

(3) Componenţa Consiliului de acreditare se aprobă de către Centrul Naţional de Acreditare în baza propunerilor făcute de reprezentanţii părţilor interesate, şi anume:

a) organismelor de evaluare a conformităţii acreditate;

b) beneficiarilor activităţilor de evaluare a conformităţii;

c) consumatorilor;

d) autorităţilor cu funcţii de reglementare interesate în dezvoltarea acreditării şi a evaluării conformităţii.

(4) Consiliul de acreditare are următoarele atribuţii:

a) examinează şi înaintează propuneri referitoare la politicile şi regulile de acreditare;

b) examinează şi înaintează propuneri referitoare la devizul anual de venituri şi cheltuieli;

c) examinează și înaintează propuneri referitoare la darea de seamă contabilă şi contul veniturilor şi al pierderilor şi, după caz, poate solicita audit financiar;

d) monitorizează şi asigură imparţialitatea şi obiectivitatea în procesul de acreditare;

e) - abrogată;

f) examinează şi înaintează propuneri referitoare la regulamentul Comisiei de apel;

g) examinează şi înaintează propuneri referitoare la regulamentul comitetelor tehnice;

h) recomandă organizaţiile internaţionale de specialitate cu care trebuie să colaboreze Centrul Naţional de Acreditare;

i) promovează acreditarea şi informează societatea referitor la acreditare;

j) examinează şi înaintează propuneri referitoare la Lista standardelor de referinţă şi a documentelor organizaţiilor europene şi internaţionale de specialitate, care stabilesc criterii generale şi reguli în domeniul acreditării şi al evaluării conformităţii.

(5) La luarea deciziilor în Consiliul de acreditare, părţile interesate sînt reprezentate în măsură egală, prin vot echitabil.

Art 10 Legea Privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №235 din 01.12.2011

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului