Articolul 14-1 din Legea Privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii în Republica Moldova. Dispoziţiile generale privind recunoaşterea organismelor de evaluare a conformităţii în vederea notificării

(1) Recunoaşterea în vederea notificării este procedura în urma căreia se atestă dreptul organismelor de evaluare a conformităţii de a efectua proceduri de evaluare a conformităţii în domeniul reglementat.

(2) Pot fi recunoscute organismele de evaluare a conformităţii care realizează activităţi de evaluare a conformităţii prevăzute de reglementările tehnice.

(3) În situaţia în care legislaţia comunitară de armonizare impune ca evaluarea conformităţii să fie realizată de organismele de evaluare a conformităţii notificate Comisiei Europene şi statelor membre ale Uniunii Europene, autorităţile cu funcții de reglementare sînt responsabile de îndeplinirea procedurilor necesare pentru evaluarea, recunoaşterea şi, după caz, notificarea organismelor de evaluare a conformităţii, precum şi de monitorizarea organismelor recunoscute şi, după caz, notificate. În acest caz, autorităţile cu funcții de reglementare dobîndesc calitatea de autorităţi de notificare de la data intrării în vigoare a Acordului privind ECA pentru domeniul reglementat în care organismele respective au fost recunoscute. În situaţia în care un astfel de acord nu este încheiat, autorităţile cu funcții de reglementare notifică organismele recunoscute de la data aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

(4) Autoritatea cu funcții de reglementare recunoaşte şi, ulterior, notifică organismele de evaluare a conformităţii care sînt acreditate în condiţiile prezentei legi, precum şi corespund cerinţelor stabilite de reglementările tehnice.

(5) Organismele de evaluare a conformităţii se recunosc pentru fiecare reglementare tehnică care transpune legislaţia comunitară de armonizare ce prevede notificarea organismelor de evaluare a conformităţii.

(6) Autoritatea cu funcții de reglementare recunoaşte, prin ordine ale conducătorului acesteia, organismele de evaluare a conformităţii şi, ulterior, notifică aceste organisme. Ordinele se actualizează ori de cîte ori este necesar.

(7) Ordinele emise pentru recunoaşterea în vederea notificării trebuie să conţină, în principal, următoarele:

a) referinţe la reglementarea tehnică care transpune legislaţia comunitară de armonizare şi în baza căreia organismele de evaluare a conformităţii ce fac obiectul recunoaşterii urmează să efectueze activităţi de evaluare a conformităţii;

b) informaţii privind denumirea completă, adresa sediului şi datele de contact pentru fiecare organism ce se recunoaşte;

c) sarcinile specifice evaluării conformităţii pe care fiecare organism recunoscut are dreptul să le efectueze pentru aplicarea legislaţiei comunitare de armonizare şi a reglementării tehnice care transpune această legislaţie, inclusiv produsele ori grupele de produse a căror evaluare poate fi realizată de către acesta în calitate de organism recunoscut şi, ulterior, notificat.

(8) Certificatele de acreditare emise de organismele naționale de acreditare semnatare ale Acordului de recunoaștere multilaterală cu Cooperarea Europenă pentru Acreditare, care au susținut cu succes evaluările la nivel de omologi, sînt recunoscute şi acceptate de către autorităţile cu funcții de reglementare.

(9) După data intrării în vigoare a Acordului privind ECA, în cazul în care activităţile de evaluare a conformităţii prevăzute de reglementările tehnice care transpun legislaţia comunitară de armonizare nu sînt cuprinse în domeniile de competenţă pentru care Centrul Naţional de Acreditare a susținut cu succes evaluarea la nivel de omologi, autoritatea cu funcții de reglementare acceptă certificatele de acreditare emise de organismele de acreditare care au susținut cu succes evaluarea la nivel de omologi pentru activităţile de evaluare a conformităţii respective.

(10) Centrul Naţional de Acreditare dezvoltă scheme de acreditare în domeniul reglementat în comun cu autoritatea cu funcții de reglementare respectivă. În acest scop, Centrul Naţional de Acreditare identifică activităţile de evaluare a conformităţii pentru care este competent să realizeze acreditarea, făcînd referire la reglementările tehnice care transpun legislaţia comunitară de armonizare.

(11) Centrul Naţional de Acreditare informează autoritatea cu funcții de reglementare despre decizia de acordare, extindere, suspendare, restrîngere, retragere a acreditării în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea acesteia.

(12) Organismul de evaluare a conformităţii recunoscut transmite autorităţii cu funcții de reglementare, în fiecare an, pînă la data de 1 februarie, un raport scris referitor la activitatea sa în anul calendaristic anterior. Raportul anual conţine informaţii privind:

a) activităţile de evaluare a conformităţii, realizate în limita domeniului în care a fost recunoscut;

b) orice refuz, restricţie, suspendare sau retragere a certificatelor de conformitate, însoţite de motivare;

c) apelurile şi reclamaţiile primite, inclusiv informaţiile privind modul de soluţionare a acestora;

d) dificultăţile întîmpinate în realizarea activităţilor, măsurile întreprinse şi/sau pe care le propune pentru îmbunătăţirea activităţii;

e) activităţile subcontractate, subcontractanţii, măsurile întreprinse şi/sau pe care le propune pentru îmbunătăţirea acestor activităţi;

f) solicitările din partea autorităţilor de supraveghere a pieţei referitoare la desfăşurarea activităţilor de evaluare a conformităţii;

g) participarea la informare sau informarea personalului de evaluare privind activităţile de standardizare din domeniul în care a fost recunoscut.

(13) Autoritatea cu funcții de reglementare, la solicitarea Comisiei Europene, prezintă acesteia toate informaţiile referitoare la procesul ce a stat la baza deciziei de notificare sau la menţinerea competenţei organismului de evaluare a conformităţii în cauză.

(14) Recunoaşterea și extinderea recunoașterii organismelor de evaluare a conformităţii în domeniul reglementat se realizează gratuit.

Art 14-1 Legea Privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №235 din 01.12.2011

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului