Articolul 28 din Legea Privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii în Republica Moldova. Obligaţiile importatorului

(1) În cazul în care nici producătorul, nici reprezentantul lui autorizat nu are domiciliu sau sediu în Republica Moldova, responsabilitatea pentru deţinerea documentaţiei tehnice ce atestă conformitatea şi prezentarea acesteia, la cererea autorităților de supraveghere a pieței, revine importatorului.

(2) Importatorul introduce pe piaţă numai produse conforme cerinţelor esenţiale în temeiul documentaţiei tehnice a producătorului, prevăzută la art.19 alin. (9). Documentaţia tehnică va fi tradusă în limba de stat de către un traducător autorizat de Ministerul Justiţiei, la solicitarea autorităţilor de supraveghere a pieţei.

(3) Importul produselor se efectuează pe bază de contract de livrare, în care se indică în mod obligatoriu cerinţele reglementărilor tehnice aplicabile produselor importate. Importatorul indică, pe produs sau, dacă acest lucru nu este posibil, pe ambalaj ori într-un document care însoţeşte produsul, numele său, denumirea sa comercială înregistrată sau marca sa înregistrată şi adresa la care poate fi contactat.

(4) Importatorul furnizează, la solicitarea autorităţii de supraveghere a pieţei, informaţiile şi documentaţia necesară pentru a demonstra conformitatea produsului introdus pe piaţă cu cerinţele esenţiale şi cooperează cu autoritatea respectivă, la cererea acesteia, cu privire la orice acţiune întreprinsă pentru eliminarea riscurilor prezentate de produsele pe care le-a introdus pe piaţă.

(5) Înainte de introducerea unui produs pe piaţă, importatorul garantează că producătorul a îndeplinit cerințele prevăzute la art. 26 alin. (1) lit. g) şi h), precum şi procedura corespunzătoare de evaluare a conformităţii. Importatorul se asigură că produsul este însoţit de instrucţiuni şi informaţii de siguranţă în limba de stat.

(6) Importatorul asigură că, în perioada în care un produs se află în responsabilitatea sa, condiţiile de depozitare sau de transport nu periclitează conformitatea cu cerinţele esenţiale stabilite.

(7) Pentru protecţia sănătăţii şi a siguranţei consumatorului, în cazul în care acest lucru este justificat de riscurile prezentate de un produs, importatorul va solicita laboratorului de încercări acreditat testarea prin eşantionare a produselor comercializate, investigînd şi, după caz, ţinînd un registru de plîngeri, de produse neconforme şi de rechemări ale unor produse, şi va informa distribuitorii despre această monitorizare.

(8) Importatorul păstrează o copie a declarației de conformitate în funcție de ciclul de viață al produsului și de nivelul de risc, precum şi se asigură că documentaţia tehnică poate fi pusă la dispoziţia autorităţii de supraveghere a pieţei, la cerere, conform reglementărilor tehnice aplicabile.

(9) În cazul în care consideră sau are motive să creadă că un produs nu este conform cerinţelor esenţiale aplicabile, importatorul nu poate introduce produsul pe piaţă înainte de a fi adus în conformitate.

(10) În cazul în care consideră sau are motive să creadă că un produs pe care l-a introdus pe piaţă nu este conform cerinţelor esenţiale aplicabile, importatorul ia de îndată măsurile corective necesare pentru a se aduce produsul în conformitate, pentru a-l retrage sau pentru a-l rechema, după caz. Dacă produsul prezintă un risc, importatorul informează imediat autorităţile de supraveghere a pieței, indicînd detaliile, în special cele cu privire la neconformitate şi la orice măsură corectivă luată.

(11) Importatorul este considerat producător în sensul prezentei legi şi este supus obligaţiilor ce revin producătorului în temeiul prezentului articol atunci cînd introduce pe piaţă un produs sub numele sau sub marca sa ori modifică un produs, introdus deja pe piaţă, într-o manieră care generează posibilitatea afectării conformităţii cu cerinţele esenţiale aplicabile.

Art 28 Legea Privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №235 din 01.12.2011

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului