Articolul 19 din Legea Privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii în Republica Moldova. Declaraţia de conformitate

(1) Scopul declaraţiei este să confere încredere în conformitatea obiectului identificat cu cerinţele specificate la care se referă declaraţia de conformitate şi să specifice în mod clar responsabilul pentru această conformitate şi declaraţie. O declaraţie de conformitate este o formă de atestare a conformităţii pentru a se respecta cererile pieţei şi ale autorităţilor cu funcţii de reglementare, pentru a se conferi încredere în produsul introdus pe piaţă.

(2) Declarația de conformitate se emite de către producător sau reprezentantul lui autorizat dacă sarcina respectivă este prevăzută în mandatul primit de la producător. Prin redactarea declaraţiei de conformitate, producătorul își asumă responsabilitatea pentru conformitatea produsului.

(2-1) În cazul în care legislația comunitară de armonizare impune producătorului să declare că s-a demonstrat îndeplinirea cerințelor referitoare la un produs, cerințele aplicabile sînt cele prevǎzute de reglementǎrile tehnice care transpun legislația comunitară respectivǎ.

(3) Emitentul unei declarații de conformitate (persoană fizică sau juridică) este responsabil de conformitatea obiectului acesteia cu cerințele esențiale aplicabile conform reglementărilor tehnice care transpun legislaţia comunitară de armonizare.

(4) Declaraţia de conformitate se bazează pe rezultatele evaluării conformităţii.

(5) O declaraţie de conformitate poate să se refere atît la un produs concret, cît şi la un grup de produse similare, pentru care sînt stabilite cerinţe analoge care trebuie atestate. În acest caz, emitentul declaraţiei trebuie să asigure că fiecare produs individual al grupului este conform cerinţelor esenţiale aplicabile.

(6) Declaraţia de conformitate va cuprinde suficientă informaţie pentru a identifica emitentul său, produsul la care se referă, cerinţele prin care se declară conformitatea şi persoana care o semnează pentru şi în numele emitentului şi va conţine cel puţin următoarele:

a) identificarea sa unică;

b) numele şi adresa de contact ale emitentului;

c) identificarea obiectului;

d) declararea conformităţii şi asumarea responsabilităţii pentru conformitatea produsului;

e) lista completă şi clară a standardelor sau a altor cerinţe specificate;

f) data şi locul emiterii;

g) denumirea şi numărul organismului de evaluare a conformităţii recunoscut/notificat, în cazul în care este implicat în evaluarea conformităţii, precum și numărul certificatului emis de acesta şi descrierea intervenţiei acestuia;

h) identificarea elementelor specificate în modulele relevante.

(7) Emitentul declaraţiei de conformitate trebuie să aibă proceduri implementate pentru a se asigura de conformitatea continuă a obiectului acesteia, aşa cum a fost livrat sau acceptat, cu cerinţele menţionate în declaraţia de conformitate, precum şi pentru a reevalua valabilitatea ei, în cazul în care apar:

a) modificări care afectează în mod semnificativ proiectul sau specificaţia obiectului declaraţiei;

b) modificări în actele normative care stabilesc cerinţe esenţiale faţă de care se declară conformitatea obiectului declaraţiei;

c) informaţii relevante care indică faptul că obiectul declaraţiei ar putea să nu mai fie conform cerinţelor esenţiale aplicabile.

(8) Emitentul declaraţiei de conformitate trebuie să facă accesibilă documentaţia tehnică pentru autorităţile de reglementare relevante şi pentru autoritățile de supraveghere a pieței.

(9) Documentaţia tehnică ce susţine o declaraţie de conformitate trebuie să fie elaborată, acumulată, actualizată permanent şi păstrată pentru a se permite trasabilitatea de la declaraţia de conformitate, dată de emitent, şi, după cum este prevăzut în reglementarea tehnică aplicabilă, trebuie să includă următoarele, fără a se limita la ele:

a) descrierea obiectului declaraţiei;

b) informaţia privind documentaţia de proiectare a produsului;

c) rezultatele evaluării conformităţii produsului;

d) identificarea organismelor de evaluare a conformităţii antrenate, ale căror rezultate se utilizează, precum şi identificarea statutului lor de acreditare;

e) lista completă şi clară a standardelor aplicabile sau a altor cerinţe specificate;

f) descrierea sistemului de management relevant pentru obiectul declaraţiei.

(10) Documentaţia tehnică se întocmeşte de către producător. Aceasta permite evaluarea conformităţii produsului cu cerinţele esenţiale din reglementările tehnice aplicabile şi include o analiză adecvată şi o evaluare a riscurilor.

(11) – abrogat.

(12) – abrogat.

(13) – abrogat.

(14) - abrogat.

Art 19 Legea Privind activităţile de acreditare şi de evaluare a conformităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №235 din 01.12.2011

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului