Articolul 17 din Legea Privind regimul juridic al adopţiei în Republica Moldova. Atestatul de adoptator

(1) În baza rezultatelor evaluării prevăzute la art. 16, autoritatea tutelară teritorială emite dispoziția privind eliberarea atestatului de adoptator și luarea la evidență a adoptatorului sau privind refuzul eliberării atestatului respectiv.

(1-1) În cazul schimbării domiciliului, adoptatorul depune:

a) cererea privind scoaterea din evidență – la autoritatea tutelară teritorială care i-a eliberat atestatul de adoptator;

b) cererea privind luarea la evidență – la autoritatea tutelară teritorială de la noul domiciliu.

(2) Atestatul de adoptator se eliberează în termen de două luni de la data depunerii cererii de adopţie. În cazul necesităţii unei evaluări suplimentare, acest termen poate fi prelungit, ca excepţie, pînă la 3 luni.

(3) În cazul unui rezultat nefavorabil de evaluare, solicitantul atestatului de adoptator este în drept să ceară autorităţii tutelare teritoriale reevaluarea garanţiilor morale şi a condiţiilor materiale în termen de 30 de zile de la comunicarea rezultatului. Autoritatea tutelară teritorială creează, în acest sens, o comisie specială, formată din specialişti care vor participa la reevaluarea garanţiilor morale şi a condiţiilor materiale şi care se vor expune într-un raport comun.

(4) În cazul în care consideră că a fost lezat în drepturi, solicitantul atestatului de adoptator este în drept să conteste, în termen de 30 de zile, refuzul de a i se elibera atestatul în instanţa de judecată.

(5) Atestatul de adoptator este valabil pentru o perioadă de doi ani. Autoritatea teritorială prelungește valabilitatea atestatului în urma unei solicitări de reînnoire din partea adoptatorului, reevaluând garanțiile morale şi condițiile materiale ale acestuia. Mențiunea cu privire la prelungirea valabilității atestatului de adoptator se aplică pe partea verso a atestatului în rubricile corespunzătoare, iar despre acest fapt este informată autoritatea centrală în termen de 5 zile lucrătoare. Cererea de prelungire a valabilității atestatului de adoptator este depusă de adoptator la autoritatea tutelară teritorială cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de expirarea valabilității.

(5-1) În lipsa cererii de prelungire a valabilității, la expirarea valabilității atestatului de adoptator, autoritatea tutelară teritorială scoate din evidență adoptatorul în ziua următoare.

(6) În cazul în care potrivirea adoptatorului a avut loc, termenul de valabilitate a atestatului de adoptator se prelungeşte de drept fără a se solicita reînnoirea lui.

(6-1) Atestatul de adoptator poate fi retras:

a) dacă se constată că adoptatorul a ascuns informații sau a prezentat informații false în procesul de evaluare a capacităţii de adopţie a adoptatorului;

b) dacă se constată că nu mai sunt îndeplinite garanțiile morale și condițiile materiale în temeiul cărora a fost eliberat atestatul;

c) dacă se constată implicarea directă a adoptatorului în identificarea unui copil cu statut de copil rămas temporar fără ocrotire părintească sau de copil adoptabil, cu excepția situației în care adoptatorul este rudă de până la gradul al IV-lea inclusiv a copilului respectiv;

d) la propunerea autorității centrale, dacă se constată că eliberarea atestatului a fost în mod vădit neîntemeiată sau ilegală;

e) în situația prevăzută la art. 28 alin. (4-1).

(6-2) Valabilitatea atestatului de adoptator încetează de drept:

a) în cazul divorțului sau al decesului unuia dintre soți – pentru cuplul căsătorit (soț și soție);

b) în cazul căsătoriei sau al decesului persoanei care deține atestat de adoptator;

c) la data devenirii irevocabile a hotărârii instanței judecătorești cu privire la încuviințarea adopției.

(6-3) În situațiile indicate la alin. (5-1), (6-1) și la alin. (6-2) lit. a) și b), autoritatea tutelară teritorială emite dispoziția de scoatere din evidență a adoptatorului, informând despre acest fapt autoritatea centrală în termen de 5 zile lucrătoare.

Art 17 Legea Privind regimul juridic al adopţiei în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №99 din 28.05.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului