Articolul 37 din Legea Privind regimul juridic al adopţiei în Republica Moldova. Potrivirea adoptatorului. Eliberarea avizului privind adopţia internaţională

(1) Autoritatea centrală din Republica Moldova selectează, conform criteriilor stabilite, adoptatorul potrivit pentru copilul adoptabil și transmite adoptatorului selectat, în baza avizului pozitiv al Consiliului Consultativ pentru Adopții, raportul privind situația copilului adoptabil, fără a dezvălui identitatea copilului, locul de naștere și locul de trai, solicitându-i să-și exprime acordul sau dezacordul privind adopția copilului respectiv, precum și informează în scris autoritatea tutelară teritorială de la domiciliul copilului despre potrivirea prealabilă, solicitând suspendarea acțiunilor de identificare a unui adoptator național pentru copilul adoptabil vizat.

(11) În cazul în care certificatul medical al adoptatorului conține informații privind existenta unei maladii sau afecțiuni, în procesul de selectare a adoptatorului potrivit, autoritatea centrală consultă specialiști de profil din cadrul instituțiilor medicale de nivel republican, în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare, pentru a determina în ce măsură maladia sau afecțiunea adoptatorului limitează capacitatea acestuia de a-şi îndeplini corespunzător obligaţiile şi responsabilităţile privind îngrijirea şi educarea copilului.

(12) În cazul în care informația privind starea sănătății copilului adoptabil pentru care a fost selectat un adoptator conține un diagnostic care necesită a fi examinat aprofundat, adoptatorul respectiv poate solicita realizarea unor investigații medicale suplimentare, cu indicarea specialiștilor necesari și cu asistența reprezentantului organizației străine acreditate în Republica Moldova cu atribuții în domeniul adopției internaționale, suportând integral cheltuielile pentru realizarea investigațiilor respective.

(2) După obţinerea acordului din partea adoptatorului, autoritatea centrală din Republica Moldova solicită autorităţii centrale în domeniul adopţiei din statul primitor să se expună asupra eventualei adopţii.

(3) În baza acordului autorităţii centrale în domeniul adopţiei din statul primitor privind continuarea procedurii de adopţie a copilului, autoritatea centrală din Republica Moldova adresează autorităţii tutelare teritoriale de la domiciliul copilului un demers pentru a continua procedura de potrivire a adoptatorului, informând despre acest fapt adoptatorul.

(4) Autoritatea tutelară teritorială eliberează adoptatorului un permis de vizită în condițiile art. 28. Adoptatorul vizitează copilul cu participarea obligatorie a reprezentantului autorității tutelare teritoriale de la domiciliul copilului sau a managerului de caz. Numărul vizitelor necesare pentru constatarea compatibilității adoptatorului cu copilul se stabilește de autoritatea tutelară teritorială în comun cu managerul de caz. Vizitele se desfășoară într-o perioadă de 30 de zile de la data eliberării permisului de vizită. Din motive întemeiate, expuse în formă scrisă, autoritatea tutelară teritorială poate prelungi perioada vizitelor cu încă cel mult 30 de zile.

(41) Pe parcursul perioadei de potrivire, autoritatea tutelară teritorială de la domiciliul copilului adoptabil poate dispune încredințarea copilului respectiv adoptatorului, în vederea locuirii copilului la reședința temporară a acestuia din Republica Moldova, în funcție de vârsta și gradul de maturitate al copilului, precum și de evoluția relației dintre copil și adoptator.

(42) Încredințarea copilului în vederea adopției internaționale se efectuează printr-o dispoziție motivată, emisă de autoritatea tutelară teritorială.

(43) În cazul încredințării copilului în vederea adopției internaționale, autoritatea tutelară teritorială de la domiciliul copilului monitorizează dezvoltarea copilului și evoluția relațiilor dintre el și adoptator pe tot parcursul perioadei de încredințare.

(44) Reprezentantul organizației străine acreditate în Republica Moldova cu atribuții în domeniul adopției internaționale care asistă cuplul căsătorit (soț și soție) este obligat să asigure contactul și comunicarea eficientă dintre reprezentantul autorității tutelare teritoriale de la domiciliul copilului adoptabil și adoptator, în vederea monitorizării evoluției relației dintre copil și adoptator.

(45) Dacă adopția internațională se efectuează de un cuplu căsătorit (soț și soție), din motive întemeiate (familiale, de serviciu, alte circumstanțe întemeiate), adoptatorul are dreptul de a pleca în țara sa de origine, pentru o scurtă perioadă, asigurându-se că cel puțin unul dintre soți se va afla cu copilul pentru continuarea procedurii de potrivire.

(5) În cazul potrivirii adoptatorului cu copilul adoptabil, autoritatea tutelară teritorială de la domiciliul copilului întocmeşte, în termen de 5 zile, un raport, în care se expune referitor la compatibilitatea adoptatorului cu copilul adoptabil şi la corespunderea adopţiei interesului superior al copilului, expediindu-l imediat autorităţii centrale.

(6) În baza raportului prevăzut la alin.(5), autoritatea centrală elaborează, în termen de 5 zile, un acord de continuare a procedurii de adopţie sau refuză în scris eliberarea acestuia, expediind imediat autorităţii tutelare teritoriale de la domiciliul copilului acordul sau refuzul eliberării.

(7) Refuzul autorităţii centrale de a accepta continuarea procedurii de adopţie internaţională poate fi contestat la Curtea de Apel Chişinău.

(8) În baza acordului de continuare a procedurii de adopţie internaţională şi după îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art.2026, autoritatea tutelară teritorială de la domiciliul copilului elaborează, în termen de 10 zile, un aviz privind adopţia internaţională, care să conţină informaţii referitor la evoluţia relaţiilor dintre copil şi adoptator, la compatibilitatea adoptatorului cu copilul adoptabil, precum şi la corespunderea adopţiei interesului superior al copilului.

(9) Copia de pe avizul privind adopţia internaţională se remite autorităţii centrale în termen de 3 zile.

(10) Dacă avizul privind adopţia internaţională nu este favorabil, autoritatea tutelară teritorială comunică acest fapt adoptatorului, explicîndu-i dreptul de a-l contesta în instanţa de judecată.

Art 37 Legea Privind regimul juridic al adopţiei în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №99 din 28.05.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului