Articolul 31 din Legea Privind regimul juridic al adopţiei în Republica Moldova. Încuviinţarea adopţiei în instanţă de judecată

(1) Adoptatorul depune cerere de încuviinţare a adopţiei în instanţa de judecată competentă de la domiciliul copilului adoptabil pentru care a fost declarat potrivit în vederea examinării în fond a cauzei.

(1-1) În cazul adopţiei copilului de către celălalt soţ, adoptatorul depune cererea de încuviinţare a adopţiei în instanţa de judecată competentă din raza domiciliului copilului adoptabil.

(2) Cererea de încuviinţare a adopţiei trebuie să conţină:

a) numele şi prenumele, anul, luna şi ziua naşterii adoptatorului, adresa lui de la domiciliu;

b) numele şi prenumele, anul, luna şi ziua naşterii copilului adoptabil, locul lui de aflare;

c) solicitarea motivată cu privire la schimbarea numelui şi/sau a prenumelui copilului, precum și numele pe care îl va purta copilul, dacă adoptatorii poartă nume diferite;

d) numărul atestatului de adoptator, data emiterii şi autoritatea care l-a emis (atestatul se anexează la cerere);

e) alte date şi informaţii, la solicitarea instanţei de judecată.

(3) Autoritatea tutelară teritorială prezintă instanţei de judecată avizul privind adopţia, întocmit în condiţiile art.30 alin.(1) sau (1-1), precum şi dosarul copilului.

(4) Dosarul copilului trebuie să conţină:

a) copia de pe certificatul de naştere al copilului;

b) raportul privind situația copilului adoptabil și certificatul medical privind starea de sănătate a copilului, eliberat de instituţia medicală de la domiciliul acestuia;

c) confirmarea în scris a adoptatorului cu privire la faptul că a luat cunoștință de starea de sănătate a copilului;

d) consimțămintele copilului indicate la art. 26 alin. (2);

e) consimțămintele părinților indicate la art. 23 alin. (1) lit. b);

f) actele care confirmă acţiunile întreprinse de autorităţile de resort în scopul (re)integrării copilului în familia biologică sau în familia extinsă;

g) alte date şi informaţii relevante.

(5) Cererea de încuviințare a adopției se examinează cu participarea obligatorie a adoptatorului și a reprezentantului autorității tutelare teritoriale de la domiciliul copilului.

(6) Instanţa de judecată va admite cererea de încuviinţare a adopţiei numai dacă şi-a format convingerea, pe baza probelor administrate, că adopţia este în interesul superior al copilului.

(7) În cazul inițierii unei proceduri judiciare care ar putea avea ca rezultat retragerea statutului de copil rămas fără ocrotire părintească, procedura de încuviințare a adopției se suspendă până la soluționarea procedurii respective.

(8) Adopţia se consideră încuviinţată la data devenirii irevocabile a hotărîrii judecătoreşti. Autoritatea tutelară teritorială de la domiciliul copilului este obligată să comunice autorităţii tutelare teritoriale de la domiciliul părinţilor adoptivi încuviinţarea adopţiei, expediind o copie de pe hotărîrea judecătorească.

Art 31 Legea Privind regimul juridic al adopţiei în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №99 din 28.05.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului