Articolul 38 din Legea Privind regimul juridic al adopţiei în Republica Moldova. Înaintarea cererii de încuviinţare a adopţiei internaţionale la curtea de apel

(1) După primirea acordului de continuare a procedurii de adopție din partea autorității centrale din Republica Moldova, adoptatorul depune, direct sau prin intermediul organizației străine acreditate în domeniul adopției, la judecătoria din raza domiciliului copilului adoptabil o cerere prin care solicită încuviințarea adopției internaționale.

(2) Cererea de încuviinţare a adopţiei internaţionale trebuie să conţină informaţiile prevăzute la art.31 alin.(2) lit.a)–c) şi să fie însoţită de documentele prevăzute la art.36 alin.(1), precum şi de actul care garantează dreptul copilului adoptabil de a intra şi a locui permanent în statul primitor în cazul încuviinţării adopţiei, eliberat de către autoritatea competentă din statul primitor.

(3) Autoritatea tutelară teritorială va prezenta instanţei un aviz privind adopţia internaţională, elaborat în condiţiile art.37 alin.(8), cu concluzii referitor la compatibilitatea adoptatorului cu copilul adoptabil şi la corespunderea adopţiei interesului superior al copilului, dosarul copilului cu documentele specificate la art.31 alin.(4), precum şi acordurile privind continuarea procedurii de adopţie internaţională eliberate de autoritatea centrală în domeniul adopţiei din statul primitor şi autoritatea centrală din Republica Moldova.

(4) Cererea de încuviinţare a adopţiei internaţionale se examinează cu participarea obligatorie a adoptatorului, a reprezentantului autorităţii tutelare teritoriale de la domiciliul copilului şi a reprezentantului organizației străine acreditate în Republica Moldova cu atribuții în domeniul adopției internaționale, care asistă adoptatorul.

(5) Instanţa de judecată va admite cererea de încuviinţare a adopţiei internaţionale numai dacă, în baza probelor administrate, şi-a format convingerea că adopţia este în interesul superior al copilului.

(6) În temeiul hotărîrii judecătoreşti irevocabile prezentată autorităţii centrale, aceasta eliberează, în termen de 5 zile, un certificat care atestă că adopţia este conformă normelor Convenţiei de la Haga.

(7) Deplasarea din Republica Moldova în statul primitor a copilului adoptat este posibilă numai după ce hotărîrea irevocabilă de încuviinţare a adopţiei a fost certificată. Copilul adoptat se deplasează însoţit neapărat de adoptator, în condiţii de siguranţă corespunzătoare necesităţilor sale.

(8) Autoritatea centrală din Republica Moldova informează autoritatea centrală în domeniul adopţiei din statul primitor, misiunea diplomatică sau oficiul consular al Republicii Moldova în acest stat despre adopţia încuviinţată şi despre deplasarea copilului, în vederea respectării cerinţelor prevăzute la art.45.

Art 38 Legea Privind regimul juridic al adopţiei în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №99 din 28.05.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului