Articolul 28 din Legea Privind siguranţa traficului rutier* în Republica Moldova. Evaluarea şi acreditarea unităţilor de instruire a personalului din domeniul transportului rutier

(1) Unităţile de instruire a personalului din domeniul transportului rutier, sînt pasibile procedurii de evaluare, care are drept finalitate acreditarea sau, după caz, neacreditarea acestora, în condiţiile prezentei legi.

(2) Comisiile de evaluare şi acreditare includ minimum trei persoane şi se instituie de către Ministerul Educației și Cercetării de comun acord cu Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, cu cooptarea, după caz, a reprezentanţilor altor instituţii cu funcţii de reglementare şi control, conform competenţei.

(3) Regulamentul de activitate al comisiilor de evaluare şi acreditare, metodologia de evaluare şi acreditare a unităţilor de instruire a personalului din domeniul transportului rutier, precum şi cuantumul plăţii pentru serviciile de evaluare şi acreditare se aprobă de Guvern.

(4) Criteriile de evaluare şi de acreditare a unităţilor de instruire a personalului din domeniul transportului rutier vizează respectarea normelor legale privind modul de organizare şi funcţionare a acestora, precum şi conformitatea procesului instructiv-educativ desfăşurat în raport cu standardele educaţionale de stat, şi includ următoarele aspecte:

a) cadrul juridic de funcţionare: documentele de constituire, regulamentul de ordine interioară, fişele de post ale angajaţilor;

b) asigurarea cu cadre didactice: statele de funcţii şi cadrele didactice angajate (contractele de muncă, respectarea legislaţiei muncii), modul de angajare (normă de bază, asociere), volumul normei didactice ce revine unui cadru didactic pe categorii/subcategorii de instruire teoretică şi practică, raportul dintre numărul cursanţilor şi numărul cadrelor didactice;

c) conţinutul procesului de instruire: planurile de învăţămînt şi corespunderea acestora programelor de instruire aprobate pe categorii şi subcategorii de vehicule pentru care se desfăşoară pregătirea, procedurile utilizate de unitate pentru asigurarea controlului calităţii procesului de instruire conform standardelor educaţionale, preocupările unităţii în domeniul modernizării procesului de instruire;

d) fluxul de cursanţi pe parcursul anului calendaristic premergător evaluării: dinamica pe perioade de studii, raportul procentual dintre numărul cursanţilor înmatriculaţi şi al celor admişi la examenul de absolvire, precum şi raportul procentual dintre numărul celor admişi la examenul de absolvire şi al celor care au promovat acest examen, organizarea admiterii (completarea grupelor conform categoriilor/subcategoriilor), frecventarea orelor de către cursanţi, ponderea pierderilor de cursanţi din diferite motive (exmatriculări, retrageri, transferuri);

e) documentaţia aferentă activităţii didactice: planul anual de activitate al unităţii de instruire, dosarele grupelor de instruire, contractele încheiate cu cursanţii, registrele de evidenţă a frecvenţei cursanţilor şi fişele de evidenţă a orelor de instruire practică, registrul de evidenţă a certificatelor de absolvire eliberate, rapoartele anuale de activitate, actele controalelor tematice şi frontale, registrul de ordine şi dispoziţii cu privire la activitatea de bază;

f) baza tehnico-materială: auditoriile şi terenurile de instruire amenajate şi dotate conform programelor de instruire pe categorii şi subcategorii de vehicule, echipamentele şi dotările metodico-didactice, vehiculele de instruire echipate în corespundere cu prevederile Regulamentului circulaţiei rutiere.

(5) Evaluarea unităţilor de instruire se efectuează după un an de la notificarea activității, după finalizarea a cel puţin unui curs de instruire pentru fiecare dintre categoriile de vehicule pentru care este permisă instruirea, soldat cu susţinerea examenului de absolvire, dar nu mai tîrziu de 1,5 ani de la notificare.

(6) După obţinerea acreditării, unitatea de instruire a personalului din domeniul transportului rutier este supusă evaluării, de regulă, o dată la 5 ani. În cazul parvenirii sesizărilor cu privire la încălcarea de către unitatea de instruire acreditată a cerinţelor şi/sau a criteriilor de acreditare, Ministerul Educației și Cercetării va dispune efectuarea unei evaluări suplimentare înainte de termenul stabilit în prezentul alineat.

(7) Procedura de evaluare şi acreditare a unităţii de instruire este iniţiată în baza solicitării acesteia depuse la Ministerul Educației și Cercetării, însoţită de raportul de autoevaluare de modelul prevăzut în metodologia de evaluare şi acreditare a unităţilor de instruire a personalului din domeniul transportului rutier.

(8) Graficul evaluării unităţilor de instruire se aprobă anual de către Ministerul Educației și Cercetării. Solicitarea privind includerea unităţii de instruire în graficul de evaluare se depune cu cel puţin o lună înainte de sfîrşitul anului calendaristic pentru care este valabilă acreditarea deţinută.

(9) Pentru obţinerea acreditării, unitatea de instruire a personalului din domeniul transportului rutier trebuie să asigure promovarea examenului de absolvire a cel puţin 50% din numărul celor admişi la acest examen.

(10) Unitatea de instruire nu se acreditează în cazul în care, în urma evaluării, se constată următoarele abateri:

a) admiterea la pregătirea teoretică sau practică a persoanelor în lipsa unui contract încheiat sau admiterea persoanelor care nu sînt înscrise în registrul persoanelor care urmează cursuri de instruire pentru obţinerea dreptului de a conduce vehicule, sau efectuarea pregătirii şi pentru alte categorii de vehicule decît cele pentru care unitatea de instruire a personalului din domeniul transportului rutier a transmis o notificare;

b) desfăşurarea activităţii de către filială şi/sau subdiviziunea separată fără notificarea corespunzătoare;

c) desfăşurarea activităţii de instruire în locuri nedeclarate, implicarea, în procesul de pregătire, a cadrelor didactice neatestate în modul stabilit, precum şi utilizarea, în procesul de pregătire practică, a vehiculelor neindicate în dosarul menţionat sau care nu sînt dotate corespunzător;

d) falsificarea actelor sau eliberarea certificatelor de absolvire pentru persoane care nu au frecventat minimul obligatoriu de ore teoretice şi practice prevăzute de programele de studii ori nu au obţinut calificative de promovare, ori nu au susţinut testele de evaluare finală a cunoştinţelor teoretice şi a aptitudinilor practice.

(11) Comisia de evaluare şi acreditare, ţinînd cont de raportul de autoevaluare al unităţii de instruire şi de rezultatele controlului la faţa locului, întocmeşte un proces verbal cu privire la rezultatele evaluării, semnat de membrii comisiei, care va conţine în partea rezolutivă propunerea cu privire la acreditarea sau, după caz, neacreditarea unităţii de instruire în ansamblu sau a unei filiale/subdiviziuni a acesteia. Primul exemplar al procesului-verbal se depune la Ministerul Educației și Cercetării, iar al doilea se transmite unităţii evaluate.

(12) În baza procesului-verbal cu privire la rezultatele evaluării, semnat de membrii comisiei de evaluare şi acreditare, Ministerul Educației și Cercetării emite, în termen de 15 zile, o decizie privind acreditarea sau, după caz, neacreditarea unităţii de instruire.

(13) În baza deciziei de acreditare, unităţii de instruire acreditate i se eliberează un certificat de acreditare cu termenul de valabilitate de 5 ani, conform modelului aprobat de Ministerului Educației și Cercetării, cu semnătura ministrului şi cea a secretarului colegiului ministerului.

(14) Decizia Ministerului Educației și Cercetării cu privire la neacreditarea unităţii de instruire a personalului din domeniul transportului rutier poate fi contestată în conformitate cu prevederile Codului administrativ.

(16) Cheltuielile pentru serviciile de evaluare şi acreditare sînt acoperite de unitatea de instruire a personalului din domeniul transportului rutier. Mijloacele necesare sînt transferate anticipat pe un cont special al Ministerului Educației și Cercetării. Taxele pentru acreditare și pentru serviciile de evaluare, precum și modul de formare a acestora se aprobă de către Guvern. Taxa pentru acreditare și prețul/taxa pentru serviciile de evaluare vor fi egale cu valoarea costurilor aferente prestării acestor servicii și, totodată, se vor încadra în limita costurilor calculate pentru acreditarea și evaluarea instituțiilor publice de învățămînt.

Art 28 Legea Privind siguranţa traficului rutier* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №131 din 07.06.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului