Articolul 29 din Legea Privind siguranţa traficului rutier* în Republica Moldova. Condiţiile pentru atestarea profesională a cadrelor didactice din cadrul unităţilor de instruire a personalului din domeniul transportului rutier

(1) Profesorii de siguranţă rutieră şi instructorii în conducere auto sînt admişi la activitatea de pregătire a persoanelor în vederea obţinerii dreptului de a conduce vehicole numai dacă deţin certificat de competenţă profesională, eliberat în condiţiile prezentei legi.

(2) Modelul certificatelor de profesor de siguranţă rutieră şi de instructor în conducere auto este stabilit de Guvern, termenul de valabilitate al acestora fiind de 5 ani de la data eliberării.

(3) Pentru obţinerea certificatului de profesor de siguranţă rutieră, solicitantul trebuie să deţină diplomă de studii superioare sau medii de specialitate în materie de ştiinţe juridice sau tehnice şi să urmeze un curs de pregătire profesională în cadrul unui centru de perfecţionare profesională a cadrelor didactice din subordinea Ministerului Educației și Cercetării, finalizat cu promovarea examenului de absolvire.

(4) Pentru obţinerea certificatului de instructor în conducere auto, solicitantul trebuie să deţină actul de studii liceale, medii de specialitate sau superioare, să urmeze un curs de pregătire profesională a instructorilor în conducere auto în cadrul unei unităţi notificate de instruire a personalului din domeniul transportului rutier, finalizat cu promovarea examenului de absolvire.

(5) Persoana care solicită eliberarea certificatului de profesor de siguranţă rutieră sau instructor în conducere auto trebuie, pe lîngă condiţiile de studii, să îndeplinească şi următoarele condiţii:

a) să aibă vîrsta de cel puţin 25 de ani;

b) să deţină, de cel puţin 5 ani, dreptul de a conduce vehicule pentru minim categoria pentru care solicită atestarea (pentru certificatul de profesor de siguranţă rutieră – categoria B);

c) să nu fi avut suspendată exercitarea dreptului de conducere a vehiculelor, în ultimii 3 ani, pentru conducerea vehiculelor în stare de ebrietate;

d) să fie aptă din punct de vedere medical pentru desfăşurarea activităţii respective.

(6) Certificatul iniţial de instructor în conducere auto se poate obţine pentru una sau mai multe din categoriile/ subcategoriile A/A1,A2; B/B1 şi BE, urmînd ca după o perioadă de cel puţin 2 ani de activitate efectivă ca instructor în conducere auto să se poată obţine şi atestarea pentru celelalte categorii/subcategorii.

(7) Activitatea efectivă ca instructor în conducere auto prevăzută la alin. (6) constă în şcolarizarea unui număr minim de 100 de cursanţi care solicită obţinerea dreptului de a conduce vehicule într-o perioadă de 2 ani.

(8) În cazul în care certificatul unui instructor în conducere auto a fost anulat ca urmare a suspendării dreptului de conducere a vehiculelor, acesta poate solicita obţinerea unui nou certificat de instructor în conducere auto, în condiţiile prevăzute de prezenta lege, doar după repunerea în dreptul de conducere a vehiculelor.

(9) Reînnoirea certificatului de profesor de siguranţă rutieră sau de instructor în conducere auto se face numai după absolvirea unui curs de perfecţionare profesională.

(10) Pentru urmarea cursurilor de perfecţionare profesională în vederea reînnoirii certificatului, titularul trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute la alin. (5), cu excepţia condiţiei de studii, pentru care se vor aplica dispoziţiile legale valabile la data obţinerii de către titular a primului certificat.

(11) Pentru urmarea cursurilor de perfecţionare profesională în vederea reînnoirii certificatului, titularul trebuie să depună actele prevăzute la art. 30 alin. (3), la care se adaugă certificatul de profesor de siguranţă rutieră şi/sau de instructor în conducere auto deţinut anterior, în copie certificată pentru conformitate cu originalul.

(12) Cheltuielile pentru obţinerea certificatului de profesor de siguranţă rutieră, a certificatului de instructor în conducere auto, precum şi pentru reînnoirea certificatelor menţionate, sînt suportate de angajator sau de persoana interesată.

Art 29 Legea Privind siguranţa traficului rutier* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №131 din 07.06.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului