Articolul 31 din Legea Privind siguranţa traficului rutier* în Republica Moldova. Examenul pentru atestarea profesională a cadrelor didactice din cadrul unităţilor de instruire a personalului din domeniul transportului rutier

(1) Examenul pentru obţinerea certificatului de instructor în conducere auto constă din următoarele probe:

a) proba scrisă, eliminatorie, care are drept scop verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie pe drumurile publice şi cunoaşterea vehiculului. Această probă poate fi susţinută şi în sistem informatic;

b) proba practică în trafic, destinată evaluării cunoştinţelor, competenţelor şi capacităţilor pedagogice necesare desfăşurării procesului de pregătire practică.

(2) Examenul pentru obţinerea certificatului de profesor de siguranţă rutieră constă din următoarele probe:

a) proba scrisă, eliminatorie, care are drept scop verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie pe drumurile publice şi cunoaşterea vehiculului. Această probă poate fi susţinută şi în sistem informatic;

b) proba orală pentru evaluarea capacităţilor psihopedagogice, care constă în prezentarea unei teme din domeniul legislaţiei rutiere şi conducerii preventive.

(3) Procedura de examinare, testele şi modalitatea de evaluare a probelor teoretice şi practice, precum şi obiectivele care stau la baza acestor evaluări pentru fiecare categorie sînt stabilite în metodologia de specialitate, aprobată de Ministerul Educației și Cercetării cu avizul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale şi al Ministerului Afacerilor Interne.

(4) Examenul în vederea reînnoirii certificatului de profesor de siguranţă rutieră sau de instructor în conducere auto constă în susţinerea probelor prevăzute la alin. (1) şi (2) şi poate fi susţinut numai de persoanele care au absolvit un curs de perfecţionare profesională.

(5) Centrul de pregătire şi perfecţionare profesională a cadrelor didactice din cadrul unităţilor de instruire a personalului din domeniul transportului rutier va stabili, de comun acord cu Ministerul Educației și Cercetării, data şi locul desfăşurării examenelor de atestare profesională.

(6) Comisia de examinare va fi compusă din 3 membri, dintre care un reprezentant al Ministerului Educației și Cercetării, un reprezentant al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale şi un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne.

(7) La examinarea în vederea obţinerii certificatului de instructor în conducere auto poate participa, cu rol de observator, şi un reprezentant al centrului de pregătire şi perfecţionare profesională a cadrelor didactice din cadrul unităţilor de instruire a personalului din domeniul transportului rutier.

(8) Rezultatele examenelor prevăzute la alin. (1) şi (2) se consemnează în borderoul privind rezultatele obţinute de participanţii la examen, care se întocmeşte în două exemplare, fiind semnate de toţi membrii comisiei de examinare. Primul exemplar se prezintă la Ministerul Educației și Cercetării, iar cel de-al doilea se păstrează la centrul de pregătire şi perfecţionare profesională a cadrelor didactice din cadrul unităţilor de instruire a personalului din domeniul transportului rutier care a organizat cursurile respective.

(9) Ministerul Educației și Cercetării eliberează certificatul de profesor de siguranţă rutieră sau de instructor în conducere auto persoanei care a promovat examenul, în conformitate cu rezultatele consemnate în borderoul prevăzut la alin.(8), în termen de 15 zile lucrătoare de la data promovării examenului aferent fiecărui tip de certificat.

(10) Persoanele declarate respinse la examenul în vederea obţinerii sau reînnoirii certificatului de profesor de siguranţă rutieră sau de instructor în conducere auto au dreptul la două reexaminări în termen de un an de la data susţinerii examenului iniţial.

(11) Persoanele declarate respinse la cele două reexaminări prevăzute la alin. (10) pot susţine un nou examen numai după absolvirea unui nou curs de pregătire profesională.

(12) Actele aferente persoanelor înscrise la cursuri şi rezultatele obţinute de participanţii la examenele pentru obţinerea sau reînnoirea certificatului de profesor de siguranţă rutieră şi/sau de instructor în conducere auto se păstrează, pentru o perioadă de 5 ani, la sediul centrului de pregătire şi perfecţionare profesională a cadrelor didactice din cadrul unităţilor de instruire a personalului din domeniul transportului rutier care a organizat cursurile respective.

Art 31 Legea Privind siguranţa traficului rutier* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №131 din 07.06.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului