Articolul 18 din Legea Privind activitatea sanitară veterinară în Republica Moldova. Autorizarea/înregistrarea sanitară veterinară a activităților agenților economici

(1) Agenții economici care desfășoară cel puțin una dintre activitățile menționate în anexa nr. 6 pot activa numai dacă acestea au fost supuse procedurii de autorizare/înregistrare sanitară veterinară de către Agenție. 

(2) Pentru obținerea autorizației sanitare veterinare, agenții economici sau autoritatea administrației publice locale, în cazurile indicate la art.16 alin.(5) și (6) din Legea nr.231/2010 cu privire la comerțul interior, depun o cerere la subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, conform modelului din anexa nr. 2, la care anexează copiile următoarelor documente:

a) actul ce confirmă înregistrarea activității de întreprinzător în Republica Moldova;

b) actul ce confirmă dreptul de proprietate sau dreptul de folosință asupra spațiului;

c) contractul de angajare/prestare servicii încheiat cu un medic veterinar (cu excepția activităților prevăzute la pct. 1.18, 3.5, 4.1–4.3, 4.5, 5.6, 5.9, 6.11 din anexa nr. 6);

d) autorizația de mediu pentru folosința specială a apei, pentru activitatea economică din piscicultură.

(3) Pentru obținerea înregistrării sanitare veterinare, agenții economici notifică Agenția conform modelului aprobat prin ordinul directorului general al Agenției. În termen de 5 zile lucrătoare de la depunerea notificării, Agenția o examinează, o înregistrează și informează agentul economic în privința includerii sau refuzului includerii acestuia în Lista unităților autorizate/înregistrate sanitar veterinar.

(4) În cadrul procedurii de autorizare sanitară veterinară, inspectorii subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor, urmare a efectuării controlului la fața locului, evaluează, în baza listei de verificare, corespunderea sau necorespunderea activității cu cerințele sanitare veterinare.

(5) În cazul corespunderii obiectivului/activității cu cerințele sanitare veterinare, în decurs de cel mult 20 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii, se eliberează autorizație sanitară veterinară de funcționare, conform modelului din anexa nr. 4.

(6) În cazul necorespunderii obiectivului/activității cu cerințele sanitare veterinare în vigoare și al imposibilității înlăturării neconformităților depistate, se emite refuz de autorizare sanitară veterinară motivat.

(7) În cazul depășirii de către subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor a termenului stabilit la alin. (5) pentru eliberarea actului permisiv și în lipsa unei comunicări scrise privind suspendarea termenului de examinare a cererii sau refuzul ei, cu excepțiile prevăzute de prezenta lege și de legile care reglementează în mod expres activitățile autorizate, actul permisiv se consideră acordat prin aprobare tacită, în conformitate cu Legea nr. 235/2006 cu privire la principiile de bază de reglementare a activității de întreprinzător și cu Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.

(8) Pentru orice modificări ulterioare ale procesului tehnologic – modernizare, relocare, extindere ori schimbare a profilului de activitate – se impune solicitarea eliberării de noi autorizații sanitare veterinare de funcționare.

(9) Autorizarea și eliberarea autorizației sanitare veterinare se efectuează conform tarifelor și termenelor specificate în Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, în partea nereglementată de prezenta lege. Înregistrarea sanitară veterinară se efectuează gratis și pentru un termen nelimitat.

(91) Agenții economici care, pe lângă activitățile menționate în anexa nr. 6, practică și operațiuni de export sunt supuși autorizării sanitare veterinare de către aparatul central al Agenției.

(10) Agenția întocmește, în formă electronică, și actualizează Lista unităților autorizate/înregistrate sanitar veterinar. Lista este publică și poate fi accesată pe pagina web oficială a Agenției.

(11) Atât agenții economici autorizați, cât și cei înregistrați sunt subiecte ale controalelor de stat efectuate de autoritatea sanitară veterinară competentă.

(12) Procedura de eliberare a autorizației sanitare veterinare pentru mijloacele de transport care transportă animale vii, produse alimentare, cu excepția materiei prime de origine vegetală destinate procesării industriale, este similară cu procedura de eliberare a autorizației sanitare veterinare de funcționare, cu excepția obligativității prezentării actului menționat la alin. (2) lit. c) și d).

(13) Exploatațiile nonprofesionale nu se supun autorizării/înregistrării sanitare veterinare, însă proprietarii acestora sunt obligați să notifice subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor în privința întreținerii animalelor și a operațiunilor/acțiunilor efectuate cu acestea.

Proprietarii exploatațiilor nonprofesionale pot comercializa produse de origine animală obținute de la propriile animale în conformitate cu prevederile art. 121 alin. (2) și (3) din Legea nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior.

(14) Numărul de animale admis în exploatațile nonprofesionale și regulile de întreținere a acestora se aprobă de către consiliile locale conform prevederilor Legii nr. 436/2006 privind administrația publică locală, însă numărul acestora nu poate depăși după cum urmează:

– 5 bovine mature și descendenții acestora (până la vârsta de 12 luni);

– 2 cabaline mature și descendenții acestora (până la vârsta de 12 luni);

– 50 de oi sau capre mature și descendenții acestora (până la vârsta de 6 luni);

– 5 porcine mature și descendenții acestora (până la vârsta de 60 de zile);

– 100 de iepuri;

– 200 de păsări;

– 30 de familii de albine.

(15) Prin derogare de la alin.(1) din prezentul articol, operatorii din domeniul alimentar prevăzuți la art. 3 alin. (15) din Legea nr.296/2017 privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare se înregistrează în domeniul siguranței alimentelor în temeiul capitolului V1 din Legea nr. 306/2018 privind siguranța alimentelor.

Art 18 Legea Privind activitatea sanitară veterinară în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №221 din 19.10.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului