Articolul 18-2 din Legea Privind activitatea sanitară veterinară în Republica Moldova. Suspendarea/retragerea autorizației sanitare veterinare de funcționare

(1) Autorizația sanitară veterinară de funcționare se suspendă/se retrage la cererea titularului de act permisiv privind suspendarea/retragerea actului sau numai dacă titularul a comis încălcări foarte grave ale obligațiilor expres indicate în legislație, care prezintă riscuri iminente și imediate pentru viața și sănătatea consumatorului sau sănătatea animalelor și care nu pot fi remediate într-un termen proxim.

(2) Prin derogare de la art. 10 alin. (3)–(7) și art. 11 alin. (11)–(7) din Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, suspendarea autorizației sanitare veterinare de funcționare se efectuează ca urmare a constatărilor din procesul-verbal de control întocmit de către inspectorii Agenției și în baza deciziei de suspendare a autorizației sanitare veterinare de funcționare emise de către șeful subdiviziunii teritoriale, al cărei model este aprobat prin ordinul directorului general al Agenției. Termenul maxim de suspendare a actului permisiv constituie 90 de zile. Neînlăturarea, în termenul stabilit de lege, a circumstanțelor care au dus la suspendarea valabilității actului permisiv constituie temei pentru retragerea actului permisiv.

(3) În toate cazurile, suspendarea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare se efectuează doar pentru activităţile care nu îndeplinesc condiţiile de autorizare.

(6) În cazul în care unitatea a încălcat prevederile normelor sanitare veterinare în partea ce nu ţine de condiţiile de autorizare sanitară veterinară, faţă de ea se aplică sancţiune contravenţională.

(7) După înlăturarea neconformităților care au stat la baza suspendării autorizației sanitare veterinare, conducătorul unității informează Agenția în acest sens, solicitând controlul repetat.

(8) Inspectorii efectuează controlul repetat în maximum 5 zile din data înregistrării cererii, cu întocmirea unui proces-verbal de control suplimentar, conex cu procesul-verbal de control inițial, îl completează cu constatările în urma controlului. În cazul în care se constată înlăturarea încălcărilor care au stat la baza suspendării autorizației sanitare veterinare de funcționare, inspectorii fac mențiunea corespunzătoare în procesul-verbal de control.

(9) Reluarea activității de întreprinzător se efectuează în baza deciziei șefului subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor, urmare a constatărilor din procesul-verbal de control suplimentar, conex cu procesul-verbal de control inițial, cu anexarea documentelor confirmative prin care s-a constatat înlăturarea încălcărilor care au stat la baza suspendării autorizației sanitare veterinare de funcționare.

Art 18-2 Legea Privind activitatea sanitară veterinară în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №221 din 19.10.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului