Articolul 22 din Legea Privind activitatea sanitară veterinară în Republica Moldova. Anunţarea, declararea şi notificarea suspiciunii de boală. Instituirea sistemului informațional sanitar veterinar

(1) Agenţia stabileşte cerinţele sanitare veterinare pentru anunţarea, declararea, notificarea internă şi internaţională a oricărei suspiciuni de boală sau îmbolnăvire.

(2) Sînt exceptate de la obligaţia anunţării şi notificării cazurile de îmbolnăvire provocate în scopul producerii de biopreparate sau pentru efectuarea de cercetări ştiinţifice ori testări ale unor medicamente de uz veterinar.

(3) Depistarea bolilor transmisibile ale animalelor este realizată prin efectuarea acţiunilor de supraveghere sanitară veterinară activă şi pasivă în vederea stabilirii incidenţei şi prevalenţei acestora.

(4) Pentru prevenirea difuzării bolilor transmisibile prin mişcarea animalelor vii, materialului germinativ, produselor şi subproduselor de origine animală supuse supravegherii şi controlului sanitar veterinar, Agenţia elaborează norme sanitare veterinare care se aprobă de către Guvern.

(5) Agenţia stabileşte şi actualizează lista bolilor transmisibile ale animalelor care sînt supuse declarării şi notificării oficiale, precum şi a celor supuse carantinei de necesitate, diferenţiate în funcţie de gravitatea bolii, gradul de difuzibilitate, particularităţile modului şi ale căilor de transmitere a acesteia, precum şi de implicaţiile economico-sociale.

(6) Proprietarilor de animale sacrificate, ucise sau altfel afectate în urma lichidării focarelor de boli transmisibile li se acordă despăgubiri în condiţii care se stabilesc prin hotărîre de Guvern.

(7) Agenţia întocmeşte documentaţia necesară pentru obţinerea statutului de ţară sau zonă liberă, ori oficial liberă, de boli transmisibile şi dispune aplicarea măsurilor pentru menţinerea acestui statut.

(8) Agenţia realizează zonarea şi regionalizarea teritoriului Republicii Moldova în funcţie de bolile prevăzute la alin. (5).

(9) Sînt interzise vaccinările profilactice, cu excepţia celor prevăzute de Programul acţiunilor strategice de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii bolilor de la animale la om şi de protecţie a mediului.

(10) În cazul unui risc deosebit pentru sănătatea animalelor, Agenţia dispune efectuarea unor vaccinări de necesitate sau a altor vaccinări profilactice decît cele prezentate în programul menţionat la alin. (9).

(11) Agenţia instituie Sistemul informațional sanitar veterinar, care va cuprinde:

a) sistemul informaţional - pentru gestionarea în formă actualizată a exploataţiilor de animale şi a întreprinderilor, unităţilor, instituţiilor ce formează serviciile sanitare veterinare şi a celor ce sînt supuse supravegherii şi controlului sanitar veterinar, de asemenea, pentru comunicarea uzuală rapidă între autorităţile sanitare veterinare competente;

b) sistemul informațional de identificare, înregistrare și monitorizare a mișcării animalelor;

c) sistemul informațional de notificare și înregistrare a bolilor oficial notificabile;

d) sistemul informaţional rapid de alertă, care va face legătura între Agenţie şi autorităţile sanitare veterinare, pe de o parte, şi alte autorităţi ce au competenţe în domeniul siguranţei produselor de origine animală de orice fel, pe de altă parte;

e) sistemul informațional de management al măsurilor sanitare veterinare strategice;

f) sistemul informațional de monitorizare a activităților de import, export și tranzit al produselor supuse supravegherii sanitare veterinare și controlului sanitar veterinar.

(12) Informarea publicului privind rapoartele de activitate ale Agenţiei se efectuează prin intermediul paginii web specializate, pe care sînt amplasate:

a) informaţii de utilitate publică referitoare la organizarea, funcţionarea şi procesele decizionale privind supravegherea sanitară veterinară;

b) lista întreprinderilor autorizate din punct de vedere sanitar veterinar să efectueze operaţii de import/export al animalelor vii şi al produselor de origine animală;

c) informaţii privind situaţia epizootică în ţară şi în ţările vecine;

d) alte informaţii, în conformitate cu prevederile Acordului privind aplicarea măsurilor sanitare şi fitosanitare, Acordului privind obstacolele tehnice în calea comerţului şi ale Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei, la care Republica Moldova este parte.

Art 22 Legea Privind activitatea sanitară veterinară în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №221 din 19.10.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului