Articolul 24 din Legea Privind activitatea sanitară veterinară în Republica Moldova. Circulaţia produselor şi subproduselor

(1) Comerţul, importul, producerea, punerea pe piaţă şi exportul de produse şi subproduse de origine animală supuse supravegherii sanitare veterinare şi controlului sanitar veterinar, destinate consumului uman, se realizează pe baza cerinţelor sanitare veterinare elaborate de Agenţie şi aprobate prin hotărîre de Guvern.

(2) Produsele şi subprodusele de origine animală destinate consumului uman sau utilizate în alte scopuri pot fi puse pe piaţă, importate sau exportate numai dacă au fost supuse inspecţiilor şi controalelor sanitare veterinare şi dacă au fost obţinute de la animale care:

a) nu au făcut obiectul unor restricţii din motive sanitare veterinare; sau

b) au făcut obiectul unor restricţii din motive sanitare veterinare, dar:

- au fost marcate cu o marcă specială în acest sens;

- au fost tratate sau procesate printr-o metodă adecvată pentru inactivarea sau nimicirea agentului cauzal.

(3) Circulaţia internă, importul, exportul şi comerţul cu produse şi subproduse de origine animală destinate consumului uman sînt supuse certificării sanitare veterinare.

(3-1) Circulația internă şi comerțul cu produse alimentare de origine animală prelucrate destinate consumului uman și hranei pentru animale nu se supun certificării sanitare veterinare.

(3-2) Mărfurile importate supuse supravegherii sanitare veterinare se plasează pe piață în baza certificatelor sanitare veterinare eliberate de autoritatea sanitară veterinară din țara exportatoare, fără a fi supuse recertificării de către Agenție.

(3-3) Operatorii din domeniul alimentar nu introduc pe piață niciun produs de origine animală prelucrat într-o unitate supusă autorizării sanitare veterinare în cazul în care acesta nu are o marcă de identificare aplicată în conformitate cu reglementările din domeniul alimentar aprobate de Guvern.

(4) Cerinţele sanitare veterinare, condiţiile şi modul de efectuare a certificării sanitare veterinare, precum şi competenţele de certificare pentru operaţiunile prevăzute la alin. (1) se elaborează de Agenţie.

(5) Materiile prime pentru obţinerea produselor de origine animală destinate consumului uman trebuie să respecte următoarele cerinţe:

a) să fie sigure pentru sănătatea oamenilor, sănătatea animalelor şi pentru mediu;

b) să provină de la animale ce se conformează cu cerinţele de sănătate şi au fost supuse inspecţiei şi controalelor sanitare veterinare înainte şi după sacrificare;

c) să fie obţinute, colectate, achiziţionate, depozitate, transportate, puse pe piaţă, comercializate, distribuite şi vîndute în condiţii care să prevină orice risc pentru sănătatea oamenilor, sănătatea animalelor şi pentru mediu;

d) să fie etichetate şi marcate de către medicul veterinar oficial la locul de producere a acestora cu o marcă de sănătate ce conţine numărul de autorizare al întreprinderii de origine, care trebuie înscris şi pe documentele veterinare ce însoţesc fiecare mişcare a acestor produse.

(6) Agenţia stabileşte, prin ordinul directorului general, lista ţărilor şi a întreprinderilor din aceste ţări sau a unor părţi ale acestora din care se autorizează importul de produse şi subproduse de origine animală destinate consumului uman pe teritoriul Republicii Moldova.

(61) Agenția coordonează certificatele sanitare veterinare pentru produsele și subprodusele de origine animală destinate importului în Republica Moldova cu autoritatea competentă din țara de export.

(62) Regulamentul de efectuare a auditului și de încheiere a acordului de echivalență se aprobă prin ordinul directorului general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

(7) Fiecare unitate de transport care transportă mărfuri supuse controlului sanitar veterinar de stat, fiecare tip de produs sau lot de marfă supus controlului sanitar veterinar de stat trebuie să fie însoţit de certificat sanitar veterinar în original, emis la locul de expediţie a mărfii, care să corespundă cerinţelor şi standardelor internaţionale şi naţionale ale Republicii Moldova. Certificatul sanitar veterinar se eliberează pe suport de hîrtie sau în format electronic, cu aplicarea semnăturii digitale, eliberată de Centrul de certificare a cheilor publice al autorităţilor administraţiei publice.

Art 24 Legea Privind activitatea sanitară veterinară în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №221 din 19.10.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului