Articolul 29 din Legea Privind activitatea sanitară veterinară în Republica Moldova. Măsurile de protecţie faţă de izbucnirea bolilor notificabile, declarabile şi supuse carantinei

(1) Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va elabora şi va prezenta spre aprobare Guvernului reglementări normative referitoare la măsurile de protecţie faţă de izbucnirea unor boli pe teritoriul unor ţări cu care Republica Moldova realizează comerţ cu animale vii, produse şi subproduse supuse supravegherii şi controlului sanitar veterinar şi care pot constitui un risc iminent pentru sănătatea animalelor sau a oamenilor, precum şi măsurile de protecţie ale ţărilor - partenere comerciale ale Republicii Moldova, atunci cînd pe teritoriul acestora este declarată o boală a animalelor ce constituie un risc pentru comerţul cu animale vii, material germinativ de origine animală, produse şi subproduse supuse supravegherii şi controlului sanitar veterinar.

(2) Agenţia elaborează şi pune în aplicare Programul acţiunilor strategice de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii bolilor de la animale la om şi de protecţie a mediului, revizuit anual şi aprobat prin ordinul directorului general.

(3) Agenţia elaborează programul de necesitate şi alertă pentru unele boli din lista Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, aprobat prin ordinul directorului general al Agenţiei şi pus în aplicare de subdiviziunea teritorială pentru siguranţa alimentelor.

(4) Agenţia elaborează şi pune în aplicare, prin intermediul subdiviziunilor teritoriale pentru siguranţa alimentelor, programe naţionale de eradicare a unor boli ce evoluează pe teritoriul Republicii Moldova, de prevenire şi control al unor boli emergente sau exotice pentru populaţiile de animale, programe aprobate prin ordinul directorului general al Agenţiei.

(5) Agenţia va pune în aplicare norme ce reglementează măsurile de supraveghere şi control în raport cu mişcarea internă, importul, exportul şi tranzitul de animale vii, material germinativ de origine animală, produse şi subproduse supuse supravegherii şi controlului sanitar veterinar.

(6) În cazul măsurilor ce se aplică pentru lichidarea rapidă a unor focare de boli la animale, autorităţile sanitare veterinare competente dispun sacrificarea pe loc sau într-un abator stabilit de acestea ori uciderea animalelor.

(7) În cazurile menţionate la alin. (6), proprietarilor de animale sacrificate sau ucise, ori care au fost afectaţi în alt mod, li se acordă despăgubiri al căror cuantum se stabileşte la preţul pieţei, la data la care au avut loc aceste acţiuni, prin hotărîre de Guvern.

(8) Asigurarea financiară a programelor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, precum şi a celor de necesitate şi alertă, se realizează de la bugetul de stat, prin intermediul Agenţiei.

(9) Pentru conlucrarea instituţiilor administraţiei publice centrale şi locale în vederea controlului unor boli emergente pentru populaţiile de animale din Republica Moldova, Guvernul, prin intermediul Agenţiei, instituie comisii antiepizootice excepţionale - republicană, raionale şi locale, ale căror componenţă şi atribuţii se stabilesc prin hotărîre de Guvern.

Art 29 Legea Privind activitatea sanitară veterinară în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №221 din 19.10.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului