Articolul 36 din Legea Privind activitatea sanitară veterinară în Republica Moldova. Cerințele sanitare veterinare privind hrana pentru animale

(1) Cerințele sanitare veterinare privind producerea, depozitarea, transportul, comercializarea, utilizarea, importul, tranzitul, exportul hranei pentru animale, premixurilor, aditivilor pentru hrana destinată animalelor pentru producția de alimente și animalelor de companie, precum și al furajelor medicamentate, se aprobă de către Guvern.

(2) Agenţia exercită, prin intermediul subdiviziunilor teritoriale pentru siguranţa alimentelor, controlul de stat privind calitatea, salubritatea, modul de producere, depozitare şi distribuţie a materialelor furajere menţionate la alin. (1), precum şi a furajelor medicamentate şi a hranei destinate pentru animalele de companie.

(3) Controalele de stat efectuate la agenții economici din domeniul hranei pentru animale constau din controlul respectării cerințelor sanitare veterinare, controlul documentar, controlul trasabilității materiilor prime utilizate și verificarea, în urma prelevării probelor, a hranei pentru animale sub aspectul inofensivității. Anual, Agenția elaborează și pune în aplicare un program de stat de monitorizare a hranei pentru animale în vederea asigurării inofensivității acesteia.

(4) Operatorii din domeniul hranei pentru animale trebuie să se asigure că toate etapele de producere, transportare și distribuție se află sub control și că se respectă cerințele de igienă.

(5) În cazul în care materialele furajere nu sînt conforme cu cerinţele sanitare veterinare menţionate la alin. (1), deficienţa fiind depistată prin controalele specificate la alin. (2), medicul veterinar oficial responsabil de supravegherea şi controlul sanitar veterinar la întreprinderea respectivă dispune interzicerea procesului de producţie pentru lotul în cauză pînă la remedierea neconformităţii, probată prin documente oficiale şi examene de laborator, de asemenea, poate solicita retragerea lotului din stoc, din depozite sau din unităţile de industrializare şi comercializare angro sau cu amănuntul şi stabilirea destinaţiei acestora, implicînd chiar distrugerea acestuia atunci cînd există un risc major pentru sănătatea animalelor sau pentru mediu.

(6) Conținutul substanțelor nedorite în hrana pentru animale trebuie să se încadreze în limitele maxime stabilite. Limitele maxime de substanțe nedorite în hrana pentru animale se aprobă prin hotărâre de Guvern.

(7) Cerințele pentru înregistrarea de stat și plasarea pe piață a aditivilor pentru hrana animalelor se aprobă prin hotărâre de Guvern. Agenția actualizează și publică pe pagina sa web oficială Lista națională a aditivilor din hrana pentru animale și Registrul aditivilor din hrana pentru animale al Uniunii Europene.

(8) Este interzisă administrarea produselor hormonale, a substanţelor tireostatice, beta agoniste şi a anabolizantelor la animalele producătoare de produse de origine animală pentru alte scopuri decît tratamentele specifice domeniului de reproducţie şi patologiei reproducţiei. Controlul respectării acestei dispoziţii legale se exercită de către medicii veterinari oficiali, prin consultarea documentelor şi a registrelor de tratamente şi a evidenţelor la nivelul producătorilor, furnizorilor ori distribuitorilor de astfel de produse.

(9) Furajele medicamentate se produc numai în conformitate cu recepturile emise de un medic veterinar, se livrează numai persoanelor fizice sau juridice indicate în reţetă, în cantităţile indicate în aceasta şi pe baza indicaţiilor de utilizare şi de păstrare formulate de medicul veterinar care le-a prescris.

(10) Agenţia întocmeşte şi face publică lista întreprinderilor ce produc, depozitează, comercializează, intermediază sau distribuie materialele furajere menţionate la alin. (1), listă aprobată şi modificată prin ordinul directorului general al Agenţiei. Fiecare din întreprinderile menţionate se află sub supravegherea sanitară şi controlul medicului veterinar oficial pe a cărui rază de activitate este localizată.

Art 36 Legea Privind activitatea sanitară veterinară în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №221 din 19.10.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului