Articolul 20 din Legea Privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova. Asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi la mijloacele de transport în comun

(1) Pentru a facilita accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilităţi la transport şi călătorii, Ministerul Economiei și Infrastructurii, alte autorităţi publice centrale şi locale, agenţii economici indiferent de forma de proprietate, cu participarea asociaţiilor obşteşti, au obligaţia de a:

a) adapta mijloacele de transport în comun aflate în circulaţie;

b) reutila autovehiculele conform necesităţilor persoanelor cu dizabilităţi locomotorii (ghidarea manuală);

c) adapta staţiile mijloacelor de transport în comun, inclusiv marcarea prin pavaj tactil a spaţiilor de acces spre uşa de intrare în mijlocul de transport;

d) monta panouri de afişaj corespunzătoare nevoilor persoanelor cu dizabilităţi vizuale şi auditive în mijloacele de transport public;

e) imprima cu caractere mari şi în culori contrastante rutele şi indicativele mijloacelor de transport public urban;

f) adapta trecerile de pietoni şi intersecţiile străzilor şi drumurilor publice corespunzător cu nevoile persoanelor cu dizabilităţi vizuale şi auditive;

g) monta sistemele de semnalizare sonoră şi vizuală la intersecţiile cu trafic intens.

(2) Toţi operatorii de taxi au obligaţia să asigure cel puţin o maşină adaptată transportului persoanelor cu dizabilităţi care utilizează fotoliul rulant. Constituie discriminare refuzul conducătorului de taxi de a asigura transportul persoanei cu dizabilităţi şi al dispozitivului de mers. Dispozitivul este transportat gratuit, fară aplicarea unor taxe suplimentare.

(3) Administratorii infrastructurii feroviare au obligaţia să adapteze cel puţin un vagon şi staţiile principale de tren pentru a permite accesul persoanelor cu dizabilităţi care utilizează fotoliul rulant şi să marcheze prin pavaj tactil contrastant căile spre peroanele de îmbarcare, ghişee sau alte utilităţi.

(4) Administratorii infrastructurii de transport avia au obligaţia să asigure însoţirea persoanelor cu dizabilităţi astfel încît acestea să aibă acces şi să se poată folosi de transportul aerian, iar administratorii infrastructurii aeroportuare au obligaţia să adapteze spaţiile principale de utilitate publică pentru a permite accesul persoanelor cu dizabilităţi care utilizează fotoliul rulant şi să marcheze prin pavaj tactil contrastant căile spre ghişeele de îmbarcare sau alte utilităţi.

(5) Cîinele ghid care însoţeşte persoana cu dizabilităţi are acces liber şi gratuit în toate locurile publice şi în mijloacele de transport.

(6) Autorităţile administraţiei publice locale şi persoanele juridice de drept public sau de drept privat trebuie să adapteze, să rezerve şi să semnalizeze prin semnul internaţional cel puţin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de 2 locuri, pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii în spaţiile de parcare de pe lîngă clădirile de utilitate publică, precum şi în cele organizate.

(7) Persoanele cu dizabilităţi locomotorii beneficiază, la cerere, de permis pentru locurile gratuite de parcare gestionate de autorităţile administraţiei publice locale. Autovehiculul care transportă o persoană cu dizabilităţi locomotorii posesoare de permis beneficiază de parcare gratuită.

(8) Permisele prevăzute la alin. (7) se eliberează de către autorităţile administraţiei publice locale.

(9) Normativele de adaptare a mijloacelor de transport şi a infrastructurii drumurilor la necesităţile persoanelor cu dizabilităţi se aprobă de către Guvern.

Art 20 Legea Privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №60 din 30.03.2013

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului