Articolul 40 din Legea Privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova. Orientarea, formarea şi reabilitarea profesională a persoanelor cu dizabilităţi

(1) Persoanele cu dizabilităţi în vîrstă aptă de muncă, care doresc să se integreze sau să se reintegreze în cîmpul muncii au acces la orientarea, formarea şi reabilitarea profesională, indiferent de tipul şi gradul de dizabilitate.

(2) Persoanele cu dizabilităţi participă activ la procesul de evaluare a procentului capacităţii de muncă şi la procesul de orientare, formare şi reabilitare profesională, au acces la informare şi la alegerea activităţii potrivit dorinţelor şi aptitudinilor proprii.

(3) Serviciile de orientare şi formare profesională sînt oferite de organul teritorial pentru ocuparea forţei de muncă conform programului individual de reabilitare şi incluziune socială a persoanei cu dizabilităţi.

(4) Beneficiază de orientare şi formare profesională persoana cu dizabilităţi care este şcolarizată şi are vîrsta corespunzătoare pentru integrarea profesională, persoana care nu are un loc de muncă, cea care nu are experienţă profesională sau cea care, deşi încadrată în muncă, i se recomandă recalificarea profesională în conformitate cu programul individual de reabilitare şi incluziune socială, după caz.

(5) Serviciile de reabilitare profesională sînt oferite de Centrul Republican Experimental de Protezare, Ortopedie şi Reabilitare şi de instituţiile şi centrele de reabilitare specializate, în conformitate cu recomandările conţinute în programul individual de reabilitare şi incluziune socială.

(6) Beneficiază de reabilitare profesională persoana angajată în muncă sau, după caz, persoana căreia i s-a propus un loc de muncă însă, din cauza stării de sănătate în interacţiune cu diverse obstacole, nu-şi poate desfăşura activitatea de muncă conform calificării şi necesită restabilirea, recuperarea sau compensarea funcţiilor dereglate ale organismului şi a capacităţii de muncă.

(7) Persoana cu dizabilităţi sau, după caz, familia acesteia este principalul factor de decizie privind orientarea, formarea şi reabilitarea profesională.

(8) Mijloacele financiare necesare pentru orientarea, formarea şi reabilitarea profesională a persoanelor cu dizabilităţi se alocă din bugetul de stat, prin intermediul instituţiilor responsabile, în modul stabilit de legislaţia în vigoare.

(9) În vederea asigurării procesului de evaluare a procentului capacităţii de muncă, cît şi a procesului de orientare, formare şi reabilitare profesională a persoanelor cu dizabilităţi, autorităţile publice responsabile au obligaţia să ia următoarele masuri specifice:

a) să realizeze şi/sau să diversifice programele privind orientarea, formarea şi reabilitarea profesională a persoanelor cu dizabilităţi;

b) să coreleze orientarea, formarea şi reabilitarea profesională a persoanelor cu dizabilităţi cu cerinţele pieţei muncii;

c) să creeze condiţii pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi la evaluarea procentului capacităţii lor de muncă, cît şi la orientarea, formarea şi reabilitarea lor profesională în orice meserie, în funcţie de abilităţile personale.

Art 40 Legea Privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №60 din 30.03.2013

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului