Articolul 34 din Legea Privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova. Plasarea în cîmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi

(1) Plasarea în cîmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi se realizează fără discriminare, respectînd prevederile legislaţiei în vigoare.

(2) Persoanele cu dizabilităţi se încadrează în muncă conform pregătirii lor profesionale şi a capacităţii lor de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de dizabilitate şi conform recomandărilor conţinute în programul individual de reabilitare şi incluziune socială, emis de Consiliu sau structurile sale teritoriale. Recomandările Consiliului nu îngrădesc dreptul persoanei cu dizabilități de a obține statutul de șomer și de a beneficia de măsuri de ocupare a forței de muncă, indiferent de capacitatea de muncă păstrată, determinată de către Consiliu sau structurile sale teritoriale.

(3) Angajarea persoanei cu dizabilităţi în muncă se realizează în următoarele forme:

a) la întreprinderi, instituţii şi organizaţii în condiţii obişnuite;

b) la domiciliu;

c) la întreprinderi specializate;

d) la întreprinderile sociale de inserţie.

(4) Angajatorii, indiferent de forma de organizare juridică, care conform schemei de încadrare a personalului au 20 de angajaţi şi mai mult, creează sau rezervează locuri de muncă şi angajează în muncă persoane cu dizabilităţi într-un procent de cel puţin 5 la sută din numărul total de salariaţi. Totodată, angajatorii asigură evidenţa cererilor (a documentelor anexate la acestea) ale persoanelor cu dizabilităţi care s-au adresat pentru a fi angajate în muncă într-un registru separat de strictă evidenţă, care va conţine înscrisuri privind deciziile de angajare sau refuz, cauzele refuzului, contestaţiile etc.

(5) Angajatorii informează obligatoriu agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă despre:

a) locurile de muncă create şi/sau rezervate pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi, în termen de 5 zile de la data la care au fost create/rezervate;

b) ocuparea de către persoanele cu dizabilităţi a locurilor de muncă care au fost create/rezervate, în termen de 3 zile de la data la care au fost ocupate.

(6) Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, împreună cu autorităţile publice centrale şi locale responsabile şi cu participarea asociaţiilor obşteşti ale persoanelor cu dizabilităţi, a sindicatelor şi patronatelor, va elabora anual programe de plasare în cîmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi.

(7) Angajatorii care încalcă prevederile alin. (4) şi (5) pe parcursul unui an financiar sînt sancţionaţi în conformitate cu Codul contravenţional.

Art 34 Legea Privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №60 din 30.03.2013

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului