Articolul 53 din Legea Privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova. Serviciul de îngrijire socială la domiciliu şi serviciul de asistenţă personală

(1) Structura teritorială de asistenţă socială prestează următoarele servicii sociale:

a) serviciul de îngrijire socială la domiciliu – pentru persoanele cu dizabilităţi lipsite de suport din partea copiilor, din partea familiei extinse, cît şi din partea altor persoane (prietenilor, rudelor, vecinilor), care au nevoie de ajutorul unei alte persoane conform recomandărilor din programul individual de reabilitare şi incluziune socială şi conform evaluării complexe a persoanei/familiei, realizată de asistentul social angajat de structura teritorială de asistenţă socială pentru primărie şi de echipa multidisciplinară;

b) serviciul de asistenţă personală – pentru persoanele cu dizabilităţi severe care necesită îngrijire, însoţire şi supraveghere permanentă din partea unei alte persoane în procesul integrării lor în societate (în domeniile protecţiei sociale, muncii, asistenţei medicale, instructiv-educativ, informaţional, al accesului la infrastructură etc.), conform recomandărilor din programul individual de reabilitare şi incluziune socială şi conform evaluării complexe a persoanei/familiei, realizată de asistentul social angajat de structura teritorială de asistenţă socială pentru primărie şi de echipa multidisciplinară.

(2) Serviciul de îngrijire socială la domiciliu este prestat de către lucrătorul social.

(3) Serviciul de asistenţă personală este prestat de către asistentul personal.

(4) Autorităţile administraţiei publice locale sînt responsabile de angajarea în muncă a lucrătorilor sociali şi a asistenţilor personali, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

(5) Instruirea lucrătorilor sociali şi a asistenţilor personali se va efectua de către instituţiile responsabile în baza unei curricule elaborate şi aprobate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

(6) Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciilor de îngrijire socială la domiciliu şi de asistenţă personală, precum şi norma de muncă a lucrătorilor sociali şi a asistenţilor personali sînt aprobate de Guvern.

(7) Beneficiarii serviciilor sociale specificate la alin. (1) lit. a) şi b) pot alege, la cerere, în schimbul serviciilor menţionate, dreptul de a beneficia de o alocaţie pentru îngrijire, însoţire şi supraveghere în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

Art 53 Legea Privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №60 din 30.03.2013

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului