Articolul 33 din Legea Privind statutul ofiţerului de informaţii şi securitate în Republica Moldova. Aplicarea sancţiunilor disciplinare

(1) Pentru o abatere disciplinară se poate aplica doar o singură sancţiune disciplinară.

(2) Prevenirea despre necorespundere parţială funcţiei se aplică o singură dată în perioada aflării ofiţerului de informaţii în funcţie. Dacă această sancţiune nu a avut efectul scontat, ofiţerul de informaţii este eliberat din serviciu în modul stabilit de lege.

(3) Eliberarea din serviciu se aplică în cazul comiterii unei fapte ce discreditează titlul de ofiţer de informaţii, în cazul încălcării obligaţiei prevăzute la art. 39 alin. (1) lit. j1), precum şi în cazul în care ofiţerul de informaţii a încetat să corespundă cerinţelor prezentei legi.

(4) Sancţiunea disciplinară se aplică prin ordin al directorului Serviciului.

(5) Sancţiunile disciplinare prevăzute la art.32 alin.(1) lit.d)–f) se aplică la propunerea comisiei de disciplină, după examinarea prealabilă a cauzei.

(6) Sancţiunea disciplinară se aplică în cel mult 30 de zile lucrătoare de la data constatării abaterii disciplinare, fără a se lua în calcul timpul aflării în concediu de odihnă anual, în concediu de studii sau în concediu medical. Sancţiunea disciplinară nu poate fi aplicată după expirarea a 6 luni din ziua comiterii abaterii disciplinare, iar în urma reviziei sau a controlului activităţii economico-financiare, după expirarea a 2 ani de la data comiterii. În termenele indicate nu se include durata procedurii penale.

(7) Modul de organizare şi funcţionare a comisiei de disciplină, procedura cercetării prealabile, modul de aplicare a sancţiunilor disciplinare şi de soluţionare a contestaţiilor se stabilesc prin actele normative ale Serviciului.

(8) Aplicarea sancţiunii disciplinare nu înlătură răspunderea penală, contravențională sau materială.

(9) Dacă în faptele ofiţerului de informaţii se constată elementele constitutive ale unei infracţiuni, acestea se aduc imediat la cunoştinţă directorului Serviciului în vederea sesizării organelor competente. Pornirea urmăririi penale nu împiedică cercetarea abaterii disciplinare, decizia definitivă fiind luată după soluţionarea cauzei penale.

(10) Ofiţerul de informaţii este în drept să conteste aplicarea sancţiunii disciplinare în conformitate cu prevederile Codului administrativ, fără respectarea procedurii prealabile.

Art 33 Legea Privind statutul ofiţerului de informaţii şi securitate în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №170 din 19.07.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului