Articolul 64 din Legea Privind statutul ofiţerului de informaţii şi securitate în Republica Moldova. Protecţia datelor despre ofiţerul de informaţii

(1) Datele despre identitatea și calitatea ofițerului de informații, cu excepția celor referitoare la categoriile de ofițeri de informații stabilite expres prin act normativ al Serviciului, constituie secret de stat. Termenul de secretizare a acestor date este de 50 de ani de la data eliberării din serviciu a ofiţerului, dar nu mai puţin de 25 de ani de la data decesului acestuia. Termenul poate fi prelungit pe perioade consecutive a cîte 10 ani, la decizia directorului Serviciului, în cazul în care desecretizarea datelor contravine intereselor asigurării securităţii naţionale şi/sau a drepturilor şi intereselor legitime ale urmaşilor ofiţerului de informaţii.

(2) Autorităţile publice, persoanele fizice şi juridice cărora le-au devenit cunoscute datele despre identitatea şi calitatea ofiţerului de informaţii sînt obligate să protejeze secretul lor.

(3) Serviciul, în comun cu autorităţile administraţiei publice vizate, stabileşte normele de protecţie a identităţii şi calităţii ofiţerului de informaţii pentru situaţiile ce privesc drepturile salariale, de pensie, de asistenţă medicală şi alte situaţii similare.

(4) Datele despre ofiţerul de informaţii nu se includ în registrul funcţionarilor publici.

(5) Datele despre identitatea şi calitatea ofiţerului de informaţii nu pot fi incluse în resursele informaţionale, publice sau în resursele cu accesibilitate limitată ale autorităţilor publice, ale persoanelor fizice şi juridice, cu excepţia bazelor de date ale Serviciului. La solicitarea Serviciului, autorităţile publice, persoanele fizice şi juridice sînt obligate să excludă din resursele lor informaţionale datele care ar putea dezvălui identitatea şi calitatea ofiţerului de informaţii.

(6) Autorităţile publice şi persoanele juridice care efectuează înscrieri despre accesele la bazele lor de date, la registre, documente sau în încăperi menţionează doar numărul legitimaţiei sau insignei de serviciu a ofiţerului de informaţii.

(7) Ofiţerul de informaţii poate folosi, în exerciţiul funcţiei, nume de serviciu. Modul de atribuire şi de folosire a numelui de serviciu se stabileşte prin act normativ al Serviciului.

Art 64 Legea Privind statutul ofiţerului de informaţii şi securitate în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №170 din 19.07.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului