Articolul 55 din Legea Privind statutul ofiţerului de informaţii şi securitate în Republica Moldova. Asigurarea de stat obligatorie

(1) Viaţa, sănătatea şi bunurile ofiţerului de informaţii sînt supuse asigurării de stat obligatorii de la bugetul de stat.

(2) În caz de deces al ofițerului de informații survenit în legătură cauzală directă cu exercițiul funcției sau în caz de deces ca urmare a unei traume (răniri, mutilări, contuzii) în legătură cauzală directă cu exercițiul funcției, inclusiv după trecere în rezervă (retragere), soţiei (soţului), copiilor minori şi părinţilor lui se plăteşte, în cote egale, o indemnizaţie unică în mărimea a 120 de salarii lunare, calculate conform ultimei funcţii deţinute de ofiţer.

(3) În caz de traumă (rănire, mutilare, contuzie) în legătură cauzală directă cu exercițiul funcției, ofiţerului de informaţii i se plăteşte o indemnizaţie unică, în raport cu gravitatea mutilării, în următoarele mărimi:

a) uşoară – 3 salarii lunare;

b) medie – 5 salarii lunare;

c) gravă – 7 salarii lunare.

(4) În caz de eliberare din serviciu pe motiv de clasare ca fiind inapt pentru serviciu ca urmare a unei traume (răniri, mutilări, contuzii) în legătură cauzală directă cu exercițiul funcției, ofiţerului de informaţii i se plăteşte o indemnizaţie unică de 60 de salarii lunare, calculate conform ultimei funcţii deţinute.

(5) În caz de încadrare în grad de dizabilitate în legătură cauzală directă cu exercițiul funcției, ofiţerului de informaţii i se plăteşte o compensaţie lunară, raportată la salariul lunar conform ultimei funcţii deţinute, în următoarele proporţii:

a) de 100% pentru persoanele cu dizabilităţi severe;

b) de 80% pentru persoanele cu dizabilităţi accentuate;

c) de 60% pentru persoanele cu dizabilităţi medii.

(6) Pensia de dizabilitate şi alte tipuri de pensii stabilite pînă sau după pierderea capacităţii de muncă nu se includ în calculul compensaţiei de la alin.(5).

(61) Ofițerul de informații care primește compensația prevăzută la alin.(5) nu beneficiază concomitent și de pensia de dizabilitate.

(7) În caz de deces al ofițerului de informații survenit în legătură cauzală directă cu exercițiul funcției sau în caz de deces ca urmare a unei traume (răniri, mutilări, contuzii) în legătură cauzală directă cu exercițiul funcției, inclusiv după trecere în rezervă (retragere), membrilor familiei inapţi pentru muncă aflaţi la întreţinerea lui li se plătesc indemnizaţii lunare, egale cu diferenţa dintre partea ce le revenea din salariul celui decedat şi pensia stabilită în legătură cu pierderea întreţinătorului, fără a se lua în calcul indemnizaţia unică.

(8) Prejudiciul material cauzat în legătură cu activitatea de serviciu a ofiţerului de informaţii prin deteriorarea sau nimicirea bunurilor lui, bunurilor membrilor lui de familie sau ale rudelor sale apropiate se repară integral de la bugetul de stat, cu drept de regres împotriva persoanelor culpabile. Prejudiciul se repară în temeiul unei hotărîri judecătoreşti sau în temeiul deciziei organului de urmărire penală ori a procurorului în cazul clasării cauzei penale, suspendării sau încetării urmăririi penale.

(9) În cazul captivității ofițerului de informații aflat în misiune specială peste hotarele Republicii Moldova (cu excepția cazurilor de predare benevolă), soției (soțului) acestuia sau, în cazul în care ofițerul de informații nu este căsătorit, copiilor, sau, în cazul în care ofițerul de informații nu are copii, părinților acestuia li se plătește o indemnizație lunară în mărimea salariului lunar al ofițerului de informații, calculată conform ultimei funcții deținute de acesta. Indemnizația se achită până la încetarea stării de captivitate a ofițerului de informații.

Art 55 Legea Privind statutul ofiţerului de informaţii şi securitate în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №170 din 19.07.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului