Articolul 36-1 din Legea Privind statutul ofiţerului de informaţii şi securitate în Republica Moldova. Recuperarea cheltuielilor pentru studii/instruiri

(1) La eliberarea din serviciu în cazurile prevăzute la art. 36 alin. (1) lit. g)– q), ofițerul de informații care, după absolvirea cursurilor de formare profesională inițială, a îndeplinit în cadrul Serviciului o perioadă mai mică de 5 ani de serviciu restituie cheltuielile pentru studii/instruiri, indiferent de sursa de finanțare a acestora, în mărimea dedusă din împărțirea sumei cheltuielilor respective la perioada de îndeplinire a serviciului după absolvire.

(2) La eliberarea din serviciu în cazurile prevăzute la art. 36 alin. (1) lit. g)– q), ofițerii de informații care, de la data finalizării studiilor superioare de master sau altor forme de dezvoltare profesională continuă ce depășesc 60 de zile, organizate în țară sau în străinătate, indiferent de sursa de finanțare, cu excepția celor urmate pe cont propriu, nu au îndeplinit în cadrul Serviciului o perioadă între 1 și 5 ani de serviciu (în funcție de perioada de instruire, proporțional cu numărul zilelor de formare profesională continuă/perfecționare profesională) restituie cheltuielile pentru studii/instruiri în mărimea dedusă din împărțirea sumei cheltuielilor respective la perioada aflării în serviciu, în modul stabilit de Guvern.

(3) Ofițerii de informații care au fost exmatriculați din instituțiile de învățământ pentru restanțe academice, pentru încălcarea disciplinei sau pentru refuzul de a continua studiile, cu excepția celor urmate pe cont propriu, restituie integral cheltuielile pentru studii/instruiri.

(4) Cheltuielile pentru studii/instruiri, prevăzute la alin. (1)–(3), cuprind mijloacele bănești achitate personalului implicat în procesul de instruire, cheltuielile pentru cazare, echipament, alimentație și asistență medicală.

(5) Mijloacele financiare restituite conform prevederilor alin. (1)–(3) se varsă la bugetul de stat. În cazul refuzului de a restitui benevol cheltuielile pentru studii/instruiri, Serviciul intentează acțiune civilă în instanța de judecată privind recuperarea cheltuielilor respective.

(6) Sunt scutite de restituirea cheltuielilor pentru studii/instruiri persoanele menționate la alin. (1) și (2) din prezentul articol, cu excepția celor eliberate din serviciul special în cazurile prevăzute la art. 36 alin. (1) lit. g)–p), care, în decurs de 6 luni de la eliberare, sunt reangajate, o singură dată, în instituția din care s-au eliberat sau sunt angajate într-o instituție ori autoritate publică, finanțată din bugetul de stat, într-o funcție ce implică îndeplinirea serviciului militar sau special. Instituția sau autoritatea publică în care sunt angajate persoanele menționate la alin. (1) din prezentul articol va informa Serviciul despre acest fapt în termen de 3 luni.

(7) În cazul în care persoanele menționate la alin. (6) se eliberează din serviciul special sau militar având o vechime totală în serviciul special și/sau militar mai mică de 5 ani după absolvirea instituțiilor de învățământ din domeniul milităriei, securității și ordinii publice sau după încheierea tuturor formelor de instruire, acestea restituie cheltuielile pentru studii/instruiri în mărimea dedusă din împărțirea sumei cheltuielilor respective la perioada aflării în serviciul special și militar după absolvire. În cazul refuzului de a restitui benevol cheltuielile pentru studii/instruiri, intentarea acțiunii civile în instanța de judecată privind recuperarea cheltuielilor respective este efectuată de către ultima instituție sau autoritate publică cu care a fost încheiat contract individual de muncă/de îndeplinire a serviciului.

Art 36-1 Legea Privind statutul ofiţerului de informaţii şi securitate în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №170 din 19.07.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului