Articolul 63 din Legea Cu privire la asistenţa juridică internaţională în materie penală în Republica Moldova. Soluţionarea cauzei

(1) După examinarea cererii de extrădare, a materialului probator şi a concluziilor prezentate de partea a cărei extrădare se cere şi de procuror, instanţa judecătorească:

a) dispune, în cazul concursului de cereri prevăzut la art.52, conexarea dosarelor, chiar dacă se referă la fapte diferite;

b) dispune, în cazul necesităţii de a primi informaţii suplimentare de la statul solicitant potrivit art.62, amînarea soluţionării cererii de extrădare pentru un termen de 2 luni, cu posibilitatea reiterării cererii, şi acordarea unui ultim termen de încă 2 luni;

c) constată, prin încheiere, dacă sînt sau nu întrunite condiţiile extrădării.

(2) Instanţa judecătorească nu este competentă să se pronunţe asupra temeiniciei urmăririi penale sau condamnării pentru care autoritatea centrală străină cere extrădarea, nici asupra oportunităţii extrădării.

(3) În cazul în care constată că sînt îndeplinite condiţiile de extrădare, instanţa judecătorească hotărăşte admiterea cererii de extrădare, dispunînd, totodată, menţinerea stării de arest provizoriu în vederea extrădării, pînă la predarea persoanei extrădate, conform art.66.

(4) Hotărîrea prin care s-a dispus extrădarea se redactează în cel mult 5 zile de la data pronunţării.

(5) În cazul extrădării temporare sau extrădării sub condiţie, instanţa judecătorească va menţiona în dispozitivul încheierii condiţiile prevăzute pentru astfel de cazuri.

(6) În cazul admiterii cererii de extrădare, dacă se remit şi obiecte conform art.12, se va face menţiune despre acestea în cuprinsul încheierii, anexîndu-se eventual un borderou.

(7) Dacă instanţa judecătorească constată că nu sînt îndeplinite condiţiile pentru extrădare, respinge cererea şi dispune punerea în libertate a persoanei a cărei extrădare se cere. Hotărîrea se redactează în 24 de ore de la pronunţare şi este transmisă Procurorului General sau ministrului justiţiei.

(8) În termen de 10 zile de la pronunţare, hotărîrea judecătorească asupra extrădării poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chişinău de către Procurorul General, precum şi de persoana a cărei extrădare se cere. Recursul declarat împotriva hotărîrii judecătoreşti prin care s-a respins cererea de extrădare este suspensiv de executare. Recursul declarat împotriva hotărîrii judecătoreşti prin care s-a dispus extrădarea este suspensiv de executare, cu excepţia dispoziţiilor referitoare la starea de arest provizoriu în vederea predării.

(9) Dispoziţiile alineatelor precedente se aplică în modul corespunzător şi în cazurile în care instanţa judecătorească se pronunţă cu privire la amînarea extrădării, admiterea sub condiţie a extrădării, consimţămîntul extinderii obiectului extrădării şi reextrădarea către un stat terţ.

Art 63 Legea Cu privire la asistenţa juridică internaţională în materie penală în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №371 din 01.12.2006

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului