Articolul 89 din Legea Cu privire la asistenţa juridică internaţională în materie penală în Republica Moldova. Procedura soluţionării cererii de transfer

(1) Cererea de transfer formulată de persoana condamnată sau de una dintre persoanele menţionate la art.85 alin.(3) se înaintează Ministerului Justiţiei. Drept consecinţă, ministerul solicită să i se remită în termen de pînă la 15 zile:

a) de către instanţa judecătorească competentă – actele şi informaţiile la care se referă prevederile Codului de procedură penală art.553 alin.(3) şi art.554 alin.(2) pct.3);

b) de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor – actele prevăzute în Codul de procedură penală la art.554 alin.(2) pct.4) şi alin.(5), cum ar fi: orice raport medical sau social despre condamnat, orice informaţie asupra tratamentului său pe teritoriul statului de condamnare şi orice recomandare pentru continuarea acestui tratament în statul de executare; un act care atestă executarea unei pedepse complementare, dacă aceasta a fost aplicată; informaţii despre prejudiciul cauzat în urma comiterii infracţiunii, precum şi despre repararea acestuia, însoţite, după caz, de traducerea solicitată.

(2) Actele menţionate la alin.(1) pot fi solicitate şi ca urmare a unei cereri de transfer, formulate de oricare dintre cele două state vizate.

 (3) După primirea actelor şi informaţiilor prevăzute la alin.(1), Ministerul Justiţiei, în urma examinării lor, poate decide refuzul în cazul în care deţine informaţii sau acte care justifică refuzul transferului solicitat. Emiterea unei astfel de decizii poate fi precedată de o coordonare efectuată pe plan naţional prin supunerea cererii de transfer al persoanei condamnate examinării în Procuratura Generală, precum şi în alte instituţii, după caz.

(4) În lipsa motivelor de refuz, Ministerul Justiţiei, după examinarea actelor, organizează traducerea lor conform cerinţelor aplicabile fiecărui caz în parte, cu respectarea rezervelor formulate de statul solicitat la tratatul internaţional în al cărui temei se efectuează transferul, şi le va transmite, împreună cu cererea de transfer, autorităţii competente din statul de executare, cărei va cere acceptul de efectuare a transferului. Odată cu transmiterea cererii de transfer şi a documentelor anexate, statul de executare poate fi solicitat să comunice care dintre cele două proceduri indicate la art.99 alin.(1) va fi aplicată.

(5) În cazul unei decizii motivate de refuz al transferului, menţionate la alin.(3), Ministerul Justiţiei informează în acest sens, în termen de pînă la 15 zile, autoritatea centrală competentă a statului de executare. Informarea condamnatului se face conform art.87 alin.(3).

(6) După înlăturarea impedimentelor care justifică refuzul transferului, cererea de transfer menţionată la alin.(1) poate fi formulată repetat şi i se va da curs în conformitate cu procedura stabilită prin prezenta lege.

Art 89 Legea Cu privire la asistenţa juridică internaţională în materie penală în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №371 din 01.12.2006

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului