Articolul 98 din Legea Cu privire la asistenţa juridică internaţională în materie penală în Republica Moldova. Procedura soluţionării cererii de transfer

(1) În cazul în care la Ministerul Justiţiei parvine o cerere de transfer din partea persoanei condamnate în alt stat, fie din partea unei alte persoane menţionate la art.84 alin.(3), fie din partea statului de condamnare, se procedează în felul următor:

a) autorităţii centrale competente din statul de condamnare i se vor transmite informaţiile prevăzute în Codul de procedură penală la art.553 alin.(3) şi actele prevăzute în prezenta lege la art.96 alin.(2), cu solicitarea, în lipsa oricăror impedimente care ar putea justifica refuzul, prezentării actelor prevăzute la acelaşi art.96 alin.(3);

b) dacă se constată că cererea de transfer nu poate fi satisfăcută, Ministerul Justiţiei înştiinţează solicitantul, precum şi persoana condamnată, în condiţiile art.87 alin.(3).

(2) După ce primeşte acordul statului de condamnare asupra transferului împreună cu actele prevăzute la art.96 alin.(3), Ministerul Justiţiei verifică gradul de corespundere a acestuia cu dispoziţiile tratatelor internaţionale şi transmite cererea de transfer, împreună cu demersul ministrului justiţiei şi actele menţionate la art.96 alin.(2) şi (3), spre soluţionare instanţei judecătoreşti specificate în Codul de procedură penală la art.556 alin.(1), egalitatea instanţelor fiind stabilită în raport cu competenţa jurisdicţională. Odată cu transmiterea cererii de transfer, Ministerul Justiţiei specifică procedura, în sensul art.99 alin.(1), care urmează a fi aplicată ţinîndu-se cont de rezervele statelor la acest capitol formulate la momentul ratificării/aderării la tratatul internaţional aplicabil, precum şi de orice altă solicitare expresă a statului de condamnare în acest sens.

(3) Demersul ministrului justiţiei se soluţionează conform procedurii stabilite în Codul de procedură penală la art.556 şi 557, cu participarea reprezentantului Ministerului Justiţiei din subdiviziunea specializată în acordarea de asistenţă juridică internaţională.

(4) Încheierea motivată, adoptată în termen cît mai restrîns, în care se va specifica şi termenul pedepsei care urmează a fi executată în Republica Moldova, tipul penitenciarului, regimul detenţiei, pedeapsa complementară şi modul de reparare a prejudiciului în cazul acţiunii civile, încheiere pasibilă de atac în recurs în termen de 10 zile de la înştiinţare, va fi transmisă Ministerului Justiţiei de către instanţa judecătorească în termen de 3 zile lucrătoare de la adoptare. Înştiinţarea persoanei condamnate se face de către Ministerul Justiţiei prin fax sau prin alt mijloc de comunicare prin intermediul autorităţii centrale din statul de condamnare, cu solicitarea prezentării dovezii autentificate de înştiinţare a persoanei condamnate. După ce rămîne definitivă, încheierea instanţei judecătoreşti a Republicii Moldova se transmite prin Ministerul Justiţiei autorităţii centrale competente din statul de condamnare pentru ca transferul persoanei condamnate să poată avea loc.

(5) După ce transferul este acceptat de către state, Ministerul Justiţiei, în caz de necesitate, va întreprinde toate măsurile pentru obţinerea autorizaţiei de tranzit prin formularea, în numele ministrului justiţiei, unei cereri de tranzit, solicitînd în prealabil Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor stabilirea itinerarului escortei. Cererea va conţine sau va fi suplinită cu informaţii pertinente în privinţa persoanei condamnate, cu o copie de pe legile aplicabile, de pe sentinţa de condamnare şi cu orice alte informaţii solicitate de statul de tranzit pentru soluţionarea cererii. De asemenea, cererea de tranzit poate să conţină solicitarea asigurării indicate la art.106 alin.(2).

(6) După obţinerea autorizaţiei corespunzătoare din partea statelor de tranzit, predarea-preluarea persoanei condamnate se efectuează de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor în condiţiile art.90 alin.(3). 

 (7) Persoana condamnată transferată în Republica Moldova nu mai poate fi urmărită penal pentru aceeaşi infracţiune care a constituit obiectul condamnării în străinătate.

(8) Prevederile prezentului articol se completează cu prevederile art.89, 90 şi 92, care se aplică în modul corespunzător.

Art 98 Legea Cu privire la asistenţa juridică internaţională în materie penală în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №371 din 01.12.2006

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului