Articolul 20 din Legea Cu privire la energetică în Republica Moldova. Procedura de aplicare a sancțiunilor financiare

(1) În modul şi cazurile stabilite în legile sectoriale, Consiliul de administraţie aplică sancţiuni pentru nerespectarea sau încălcarea legislaţiei în domeniul energeticii, în baza hotărârilor adoptate în cadrul şedinţelor organizate în conformitate cu art.16 şi cu prezentul articol. Prevederile Codului administrativ referitoare la emiterea actelor administrative individuale se aplică în măsura în care nu contravin prezentului articol.

(1-1) Întreprinderii energetice i se garantează dreptul la participare efectivă la procedura de aplicare a sancţiunii desfăşurată în conformitate cu prezentul articol, dreptul la accesul deplin la toate probele colectate de Agenţie, precum şi dreptul la contradictorialitatea şi egalitatea părţilor în drepturile procedurale.

(2) La şedinţa Consiliului de administraţie în cadrul căreia se examinează aplicarea sancţiunii se invită, în mod obligatoriu, administratorul întreprinderii energetice în privinţa căreia se aplică sancţiunea. Invitaţia la şedinţă se expediază administratorului întreprinderii energetice cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de data preconizată pentru şedinţă, în formă scrisă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

(3) Odată cu invitaţia la şedinţă, Agenţia expediază întreprinderii energetice copiile de pe toate materialele care se află în dosarul de aplicare a sancţiunii. Întreprinderea energetică este în drept să prezinte Agenţiei, în scris, opinia argumentată privind aplicarea sancţiunii, cu anexarea documentelor justificative.

(4) În cazul în care administratorul întreprinderii energetice sau reprezentantul legal al acesteia nu se prezintă la şedinţă, Consiliul de administraţie amână şedinţa şi stabileşte examinarea dosarului de aplicare a sancţiunii pentru o altă dată, comunicând acest fapt întreprinderii energetice, în scris, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, cu condiţia că administratorul întreprinderii energetice sau reprezentantul legal al acesteia a comunicat, în scris sau oral, despre imposibilitatea participării la şedinţă.

(5) La solicitarea scrisă şi motivată a administratorului întreprinderii energetice sau a reprezentantului legal al acesteia, Consiliul de administraţie este obligat să amâne o dată, din cauza neprezentării, şedinţa de examinare a dosarului de aplicare a sancţiunii. Data şedinţei în caz de amânare se stabileşte ţinându-se cont de datele comunicate de administratorul întreprinderii energetice sau de reprezentantul legal al acesteia. În cazul în care administratorul întreprinderii energetice sau reprezentantul legal al acesteia nu se prezintă nemotivat şi nu comunică despre imposibilitatea participării la şedinţă, Consiliul de administraţie examinează dosarul de aplicare a sancţiunii, consemnând acest fapt în procesul-verbal al şedinţei.

(6) Pentru fiecare şedinţă a Consiliului de administraţie în cadrul căreia se examinează dosarul de aplicare a sancţiunii se întocmeşte un proces-verbal al şedinţei, semnat de directorul general sau de directorul care îl substituie la prezidarea şedinţei şi de secretarul şedinţei. Conform solicitării administratorului întreprinderii energetice sau a reprezentantului legal al acesteia, şedinţa Consiliului de administraţie se înregistrează pe suport audio. La solicitarea administratorului întreprinderii energetice sau a reprezentantului legal al acesteia, Agenţia este obligată să elibereze extrasul din procesul-verbal şi copia înregistrării audio a şedinţei.

(7) Administratorul întreprinderii energetice sau reprezentantul legal al acesteia este în drept să participe la şedinţa Consiliului de administraţie însoţit de un avocat şi să depună înscrisuri sau alte probe pentru susţinerea poziţiei sale. În cazul în care, în cadrul şedinţei Consiliului de administraţie, angajaţii Agenţiei prezintă administratorului întreprinderii energetice sau reprezentantului legal al acesteia înscrisuri, probe care nu i-au fost aduse la cunoştinţă anterior, la solicitarea acestuia, Consiliul de administraţie este obligat să amâne şedinţa de examinare a dosarului de aplicare a sancţiunii pentru o altă dată.

(8) După audierea administratorului întreprinderii energetice sau a reprezentantului legal al acesteia, a personalului Agenţiei implicat în pregătirea dosarului de aplicare a sancţiunii, a altor persoane invitate la şedinţă, precum şi după examinarea tuturor probelor prezentate în cadrul şedinţei, directorii Consiliului de administraţie încep deliberarea. Hotărârea Consiliului de administraţie se comunică în şedinţă şi se consemnează în procesul-verbal al şedinţei.

(9) Hotărârea motivată a Consiliului de administraţie cu privire la aplicarea sancţiunii, în formă scrisă, se înmânează sau se expediază întreprinderii energetice, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data pronunţării hotăririi. Hotărârea Consiliului de administraţie cu privire la constatarea nerespectării sau încălcării legislaţiei în domeniul energeticii şi la aplicarea sancţiunii se contestă în termenele şi condiţiile stabilite în Codul administrativ.

(10) Întreprinderea energetică este în drept să achite jumătate din suma sancţiunii financiare respective dacă o achită în cel mult 72 de ore de la data în care a primit hotărârea Consiliului de administraţie cu privire la aplicarea sancţiunii financiare. În acest caz, se consideră că hotărârea cu privire la aplicarea sancţiunii financiare este executată integral.

(11) În cazul în care hotărârea cu privire la aplicarea sancţiunii financiare a fost anulată, integral sau parţial, printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, suma corespunzătoare a sancţiunii financiare se restituie plătitorului acesteia din bugetul de stat în termen de 30 de zile calendaristice.

(12) Termenul de prescripţie pentru aplicarea unei sancţiuni, în conformitate cu prezentul articol, este de un an de la data constatării acesteia, fără a depăşi însă 3 ani de la săvârşirea încălcării. În cazul încălcărilor repetate sau cu caracter continuu, termenul de prescripţie începe să curgă de la data încetării încălcării.

(13) Agenţia va indica în raportul privind activitatea desfăşurată în anul precedent, întocmit în conformitate cu art. 12 alin. (7) din prezenta lege, numărul cazurilor de aplicare a sancţiunilor, inclusiv a sancţiunilor stabilite în Legea nr. 107/2016 cu privire la energia electrică şi în Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale, şi va prezenta informaţii relevante despre acestea, inclusiv sub aspectul respectării principiului eficienţei, proporţionalităţii şi al efectului de descurajare al sancţiunilor.

Art 20 Legea Cu privire la energetică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №174 din 21.09.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului