Articolul 7-1 din Legea Cu privire la energetică în Republica Moldova. Mecanismul de guvernanță energetică și a acțiunilor climatice

(1) Mecanismul de guvernanță energetică și a acțiunilor climatice reprezintă cadrul normativ și instituțional de bază în domeniul energeticii și al climei, necesar pentru o guvernanță fiabilă, favorabilă incluziunii, eficientă din punctul de vedere al costurilor, transparentă și previzibilă, care să asigure atingerea țintelor și a obiectivelor privind energia și clima, stabilite în documentele de politici prevăzute la art. 7-2, precum și monitorizarea măsurilor întreprinse și a progreselor înregistrate în acest sens, în conformitate cu prezenta lege și cu regulamentul privind mecanismul de guvernanță energetică și a acțiunilor climatice, aprobat de către Guvern.

(2) Mecanismul de guvernanță energetică și a acțiunilor climatice se instituie pentru:

a) a pune în aplicare politicile și măsurile stabilite pentru a se asigura, în special pentru prima perioadă din 2025–2030 și în concordanță cu obiectivele Comunității Energetice privind energia și clima pentru 2030, realizarea țintelor și a obiectivelor naționale privind energia și clima, precum și a angajamentelor pe termen lung privind emisiile de gaze cu efect de seră, elaborate în conformitate cu Acordul de la Paris, ratificat prin Legea nr. 78/2017, și stabilite în conformitate cu Tratatul de constituire a Comunității Energetice la care Republica Moldova a aderat prin Legea nr. 117/2009 (în continuare – Tratatul Comunității Energetice);

b) a stimula cooperarea la nivel internațional, regional și național în vederea asigurării realizării țintelor și a obiectivelor naționale privind energia și clima;

c) a asigura realizarea unei raportări actualizate, transparente, exacte, coerente, comparabile și complete;

d) a contribui la crearea unui cadru normativ cert și predictibil și a unui mediu investițional sigur, precum și pentru a susține utilizarea tuturor oportunităților de dezvoltare economică, de atragere a investițiilor, de creare a locurilor de muncă și de coeziune socială;

e) a asigura că publicul larg beneficiază de posibilități efective de a participa la elaborarea documentelor de politici prevăzute la art. 7-2.

(3) Mecanismul de guvernanță energetică și a acțiunilor climatice se bazează pe strategia de dezvoltare cu emisii reduse pe termen lung, pe planul național integrat privind energia și clima, pe raportul național integrat privind energia și clima, pe alte rapoarte elaborate conform legislației cu privire la instituirea și funcționarea Sistemului național de monitorizare și raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră și altor informații relevante pentru schimbările climatice.

(4) Mecanismul de guvernanță energetică și a acțiunilor climatice se aplică în raport cu cinci dimensiuni ale Uniunii Energetice în domeniu: securitatea energetică, piața de energie internă, eficiența energetică, decarbonizarea și cercetarea, inovarea și competitivitatea.

(5) Organul central de specialitate în domeniul energeticii, organul central de specialitate al administrației publice pentru resurse naturale și mediu și structurile subordonate acestora fac parte din mecanismul de guvernanță energetică și a acțiunilor climatice.

(6) Organul central de specialitate în domeniul energeticii, organul central de specialitate al administrației publice pentru resurse naturale și mediu și structurile subordonate acestora colaborează prin schimb de informații și date, atât la etapa elaborării documentelor de politici prevăzute la art.7-2, cât și la cea a monitorizării și raportării implementării documentelor respective la nivel național, precum și în legătură cu respectarea obligațiilor internaționale ale Republicii Moldova. Schimbul respectiv de informații și date se efectuează gratuit, cu respectarea prevederilor capitolului VII din Legea nr. 93/2017 cu privire la statistica oficială.

(7) Cerințele obligatorii privind termenele, structura și formatul, cuprinsul, baza analitică, politicile și măsurile, ipotezele, parametrii și metodologiile utilizate la elaborarea și modificarea strategiei de dezvoltare cu emisii reduse pe termen lung, a planului național integrat privind energia și clima se stabilesc în regulamentul privind mecanismul de guvernanță energetică și a acțiunilor climatice, aprobat de către Guvern.

Art 7-1 Legea Cu privire la energetică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №174 din 21.09.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului