Articolul 31-2 din Legea Cu privire la energetică în Republica Moldova. Organizarea procesului de autorizare a proiectelor CE sau IR

(1) Procesul de autorizare a proiectelor CE sau IR se desfășoară în două etape: etapa prealabilă și etapa de autorizare propriu-zisă. Durată întregului proces de autorizare a proiectelor CE sau IR nu poate depăși termenul de 3 ani și 6 luni, cu posibilitatea prelungirii cu cel mult 9 luni a termenului stabilit pentru desfășurarea celor două etape.

(2) Etapa prealabilă reprezintă perioada dintre inițierea procesului de autorizare a unui proiect CE sau IR și înregistrarea de către autoritatea administrației publice locale a cererii privind eliberarea autorizației de construire depuse de dezvoltatorul proiectului respectiv. Etapa prealabilă include și depunerea dosarului pentru eliberarea actelor permisive de mediu necesare. Etapa prealabilă trebuie să dureze cel mult doi ani. Termenul de doi ani se calculează începând cu data la care organul central de specialitate în domeniul energeticii a comunicat dezvoltatorului proiectului CE sau al proiectului IR că notificarea sa privind inițierea procesului de autorizare este acceptată.

(3) Pentru a iniția procesul de autorizare a unui proiect CE sau IR, dezvoltatorul proiectului respectiv expediază organului central de specialitate în domeniul energeticii, prin intermediul documentului electronic, semnat cu semnătură electronică calificată, sau prin document pe suport de hârtie, semnat de către unul dintre directorii consiliului de administrație al dezvoltatorului, o notificare cu privire la inițierea procesului de autorizare a proiectului CE sau a proiectului IR, la care anexează o descriere detaliată a proiectului respectiv, inclusiv indicându-se documentele de care dispune pentru eliberarea actelor permisive necesare pentru implementarea proiectului CE sau a proiectului IR, precum și un raport privind consultările publice efectuate, prevăzut la art. 31-3 alin. (9).

(4) Organul central de specialitate în domeniul energeticii expediază notificarea și documentele anexate la aceasta, indicate la alin. (3), tuturor autorităților implicate, care îi notifică, în termen de două luni, dacă dezvoltatorul proiectului CE sau al proiectului IR deține toate documentele necesare pentru a obține actele permisive corespunzătoare.

(5) În termen de 3 luni de la recepționarea notificării indicate la alin. (4) din prezentul articol, organul central de specialitate în domeniul energeticii notifică dezvoltatorul proiectului CE sau al proiectului IR fie că acesta dispune de toate documentele necesare pentru eliberarea actelor permisive corespunzătoare și că notificarea sa privind inițierea procesului de autorizare a proiectului CE sau IR este acceptată, iar procesul de autorizare se consideră inițiat, fie că proiectul CE sau proiectul IR nu corespunde criteriilor stabilite în ghidul menționat la art. 31-1 alin. (12), cu indicarea motivelor refuzului și a informațiilor pertinente privind măsurile suplimentare ce trebuie întreprinse de acesta pentru înlăturarea cauzelor care au stat la baza refuzului.

(6) Etapa prealabilă poate fi divizată în trei stadii, în funcție de acțiunile care urmează a fi întreprinse:

a) după confirmarea notificării privind inițierea procesului de autorizare a proiectului CE sau a proiectului IR, organul central de specialitate în domeniul energeticii, în colaborare cu autoritățile implicate și, după caz, în baza propunerii dezvoltatorului proiectului CE sau al proiectului IR, identifică domeniul de aplicare, precum și informațiile și documentele care trebuie prezentate de către dezvoltator pentru eliberarea actelor permisive necesare. Lista de verificare indicată la art. 31-1 alin. (12) lit. e) stă la baza acestei identificări;

b) în baza informației identificate conform lit. a) din prezentul alineat, organul central de specialitate în domeniul energeticii întocmește, în cooperare cu dezvoltatorul proiectului CE sau al proiectului IR, un calendar detaliat al procesului de autorizare a proiectului CE sau a proiectului IR respectiv. În cazul proiectelor CE și al proiectelor IR transfrontaliere, instituțiile responsabile de facilitarea și coordonarea procesului de autorizare a proiectului CE sau a proiectului IR din statele implicate colaborează pentru a ajusta calendarele întocmite la nivel național și pregătesc un calendar comun;

c) după depunerea de către dezvoltatorul proiectului CE sau al proiectului IR a documentelor necesare pentru eliberarea actelor permisive corespunzătoare, la solicitarea autorităților implicate, organul central de specialitate în domeniul energeticii este în drept să solicite de la dezvoltatorul proiectului respectiv informații care nu au fost prezentate de acesta, deși au fost identificate ca fiind necesare conform lit. a) din prezentul alineat, sau informații suplimentare, dacă este necesară clarificarea anumitor circumstanțe.

(7) Calendarul procesului de autorizare a proiectului CE sau IR se coordonează cu autoritățile implicate în cadrul grupului de lucru instituit în conformitate cu art. 31-1 alin. (5). Calendarul procesului de autorizare a proiectului CE sau IR trebuie să includă cel puțin informații cu privire la:

a) actele permisive necesare pentru proiectarea, construcția și punerea în funcțiune a obiectului de infrastructură energetică vizat de proiectul respectiv;

b) autoritățile publice, părțile interesate și publicul larg care ar putea fi afectat;

c) etapele procesului de autorizare a proiectelor CE sau IR și durata acestora;

d) etapele principale care trebuie parcurse în vederea eliberării actelor permisive necesare și termenele aferente;

e) resursele planificate de autoritățile implicate și eventualele resurse suplimentare necesare.

(8) Dezvoltatorul proiectului CE sau al proiectului IR cooperează cu organul central de specialitate în domeniul energeticii pentru a prezenta informații complete și exhaustive cu privire la proiectul respectiv, precum și pentru a asigura respectarea calendarului procesului de autorizare a proiectului respectiv.

(9) Autoritatea/autoritățile implicate din cadrul administrației publice locale notifică, fără întârziere, organul central de specialitate în domeniul energeticii cu privire la depunerea de către dezvoltatorul proiectului CE sau al proiectului IR a cererii privind eliberarea autorizației de construire și, după caz, cu privire la faptul că dosarul depus este incomplet, iar dezvoltatorului respectiv i-a fost solicitată prezentarea informațiilor suplimentare pentru clarificarea anumitor circumstanțe în conformitate cu Legea nr. 163/2010 privind autorizarea executării lucrărilor de construcție.

(10) La data înregistrării de către autoritatea administrației publice locale a cererii privind eliberarea autorizației de construire, etapa de autorizare propriu-zisă se consideră inițiată și durează cel mult un an și șase luni. În cazul în care proiectul CE sau proiectul IR urmează a fi implementat pe teritoriul mai multor unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, dezvoltatorul respectiv poate depune cererea pentru obținerea autorizației de construire concomitent la mai multe autorități ale administrației publice locale, iar etapa de autorizare propriu-zisă se consideră inițiată la data primei înregistrări a cererii privind eliberarea autorizației de construire.

Art 31-2 Legea Cu privire la energetică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №174 din 21.09.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului