Articolul 31-6 din Legea Cu privire la energetică în Republica Moldova. Stimulente pentru proiectele CE

(1) În cazul în care dezvoltatorul unui proiect CE este expus unor riscuri mai mari la dezvoltarea, construcția, operarea sau întreținerea obiectului de infrastructură energetică care ține de competența Agenției, fapt stabilit prin comparația cu riscurile asociate în mod normal proiectelor de infrastructură asemănătoare, Agenția poate decide, prin hotărâre, cu privire la oferirea, în conformitate cu legile sectoriale, a unor stimulente pentru proiectul în cauză.

(2) Procedura și criteriile de identificare și evaluare a riscurilor asociate investițiilor în infrastructura energetică se stabilesc în metodologia elaborată și aprobată de către Agenție. La elaborarea metodologiei respective, Agenția ține cont de recomandările emise în acest sens de Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei din cadrul Uniunii Europene.

(3) Stimulentele prevăzute la alin. (1) nu se oferă în cazul proiectelor CE care beneficiază de derogări specifice, stabilite în cadrul Tratatului Comunității Energetice.

(4) La aprobarea hotărârii privind oferirea stimulentelor pentru un proiect CE, Agenția ține cont de rezultatele analizei cost-beneficiu efectuate în conformitate cu metodologiile relevante, stabilite în cadrul Comunității Energetice, și, în special, de externalitățile pozitive generate de către proiectul CE la nivel regional sau la nivelul Comunității Energetice. Concomitent, Agenția examinează riscurile specifice la care este expus dezvoltatorul proiectului CE, măsurile de ameliorare aplicate și justificarea profilului de risc, având în vedere impactul net pozitiv al proiectului CE în comparație cu o alternativă caracterizată prin riscuri reduse. Riscurile eligibile evaluate de către Agenție includ, în special, riscurile aferente tehnologiilor noi de transport, riscurile legate de recuperarea parțială a costurilor și riscurile de dezvoltare.

(5) Oferirea stimulentelor prevăzute de prezentul articol se bazează pe specificul riscurilor la care este supus dezvoltatorul proiectului CE, ținându-se cont de practicile existente și de recomandările emise în acest sens în cadrul Tratatului Comunității Energetice și în cadrul Uniuni Europene. Stimulentele pot include:

a) măsuri specifice privind investițiile anticipate;

b) măsuri privind recunoașterea costurilor suportate în mod eficient până la punerea în funcțiune a obiectului de infrastructură energetică vizat de proiectul CE;

c) oferirea unei rentabilități suplimentare pentru capitalul investit în cadrul implementării proiectului CE;

d) alte măsuri de stimulare, considerate de Agenție ca fiind necesare și adecvate.

Art 31-6 Legea Cu privire la energetică în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №174 din 21.09.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului