Articolul 7 din Legea Cu privire la migraţia de muncă în Republica Moldova. Acordarea şi prelungirea dreptului la muncă şi a dreptului de şedere provizorie în scop de muncă pentru lucrătorii imigranţi

(1) Pentru angajarea în muncă a străinilor în Republica Moldova, angajatorul este obligat să înregistreze oferta locurilor de muncă vacante la agenţia teritorială şi să publice în presă un anunţ privind aceste locuri vacante.

(2) Dacă, în termen de 5 zile lucrătoare, agenţia territorială nu identifică cetăţeni ai Republicii Moldova care pot suplini locurile de muncă vacante declarate de către angajator, acesta din urmă apelează la Agenţia Naţională.

(3) Pentru a invita străini în Republica Moldova în scop de angajare în muncă, pentru un termen de şedere ce depăşeşte 90 de zile angajatorul este obligat să obţină avizul favorabil al Agenţiei Naţionale. Pentru obţinerea avizului, angajatorul sau reprezentantul împuternicit al acestuia depune la Agenţia Naţională următoarele acte:

a) demersul privind necesitatea invităriistrăinului

b) înregistrarea ofertei locurilor de muncă vacante şi copia anunţului publicitar;

c) copiile documentelor de constituire a întreprinderii/organizaţiei/instituţiei (certificatul de înregistrare, extrasul din Registrul de stat al unităţilor de drept); d) proiectul contractului individual de muncă.

(3-1) Străinii invitaţi la muncă de Guvern sau de organele centrale de specialitate ale administraţiei publice, specialiştii sosiţi în baza acordurilor în domeniu la care Republica Moldova este parte, precum şi străinii sosiţi la muncă în cadrul proiectelor investiţionale ce prezintă interes pentru economia naţională sînt exoneraţi de necesitatea obţinerii avizului Agenţiei Naţionale.

(3-2) Străinilor sosiţi la muncă în cadrul proiectelor investiţionale ce prezintă interes pentru economia naţională li se aplică prevederile alin. (31), cu condiţia prezentării documentului de confirmare al Ministerului Economiei.

(4) Agenţia Naţională examinează demersul angajatorului şi, în termen de cel mult 30 de zile calendaristice, emite decizia de eliberare sau de refuz al avizului favorabil.

(4-1) Solicitantului i se refuză eliberarea avizului favorabil în cazul în care:

a) în urma examinării, s-a constatat că documentele prezentate de el au fost perfectata cu abateri de la normele stabilite sau conţin date neautentice;

b) la data depunerii cererii, nu erau îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 4 alin. (1);

c) persoana juridică din Republica Moldova a fost lichidată.

(5) În cazul emiterii deciziei de refuz, Agenţia Naţională informează în scris solicitantul în termen de 5 zile lucrătoare, indicînd motivele refuzului.

(6) Avizul favorabil serveşte drept temei pentru obţinerea vizei de şedere pe termen lung în Republica Moldova de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova sau pentru obţinerea invitaţiei pentru cetăţenii ţărilor care obţin viza în baza invitaţiilor eliberate de autoritatea competentă pentru străini.

(7) Pînă la sosirea potenţialului lucrător imigrant în Republica Moldova, angajatorul îl va informa despre condiţiile de retribuire a muncii, regimul de muncă şi de odihnă şi despre asigurarea cu spaţiu locativ.

(8) Pentru a obţine dreptul la muncă şi dreptul de şedere provizorie în scop de muncă pentru lucrătorul imigrant, angajatorul sau reprezentantul împuternicit al acestuia depune următoarele documente:

a) demersul întreprinderii/organizaţiei/instituţiei privind acordarea dreptului la muncă adresat Agenţiei Naţionale şi un demers privind acordarea dreptului de şedere provizorie în scop de muncă adresat autoritatea competentă pentru străini.;

b) cererea-chestionar a lucrătorului imigrant;

c) copia avizului favorabil eliberat de Agenţia Naţională;

d) extrasul din Registrul de stat al unităţilor de drept şi autorizaţia de activitate/licenţa, după caz;

e) copia raportului financiar pentru ultima perioadă de gestiune, dacă aceasta depăşeşte 3 luni;

f) contractul individual de muncă încheiat pe un termen ce nu depăşeşte termenul de valabilitate al dreptului la muncă, cu indicarea salariului lunar al străinului, stabilit în mărime nu mai mică decît salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul gestionar;

g) copia actului de identitate naţonal al străinului, cu menţiunile corespunzătoare privind trecerea frontierei de stat, în conformitate cu legislaiţa în vigoare;

h) copia actului de studii sau a altui document ce confirmă calificarea specialistului invitat la muncă, tradusă în limba de stat şi legalizată sau apostilată în condiţiile legislaţiei în vigoare iar în cazul cînd străinii se angajează în domeniul educaţiei/sănătăţii – şi avizul organelor competente ale Republicii Moldova

k) 2 fotografii recente (30x40mm) color, pe un fundal deschis şi uniform;

(9) Deciziile privind acordarea dreptului la muncă şi a dreptului de şedere în scop de muncă se emit în termen de cel mult 30 de zile calendaristice din data înregistrării cererii, pe o perioadă de pînă la 1 an, cu posibilitatea prelungirii pentru un nou termen.

(10) Acordarea dreptului la muncă şi a dreptului de şedere provizorie în scop de muncă pentru lucrătorii imigranţi din domeniul sportului se efectuează conform -condiţiilor de imigrare în scop de muncă şi de acordare a dreptului la muncă şi a dreptului de şedere provizorie în scop de muncă pentru lucrătorii imigranţi, fără avizul Agenţiei Naţionale.

(11) în vederea prelungirii dreptului la muncă şi a dreptului de şedere provizorie în scop de muncă, angajatorul sau reprezentantul împuternicit al acestuia depune, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de expirarea termenului de valabilitate a permisului de şe dere provizorie în scop de muncă , următoarele documente:

a) demersul întreprinderii/organizaţiei/instituţiei privind prelungirea dreptului la muncă adresat Agenţiei Naţionale şi un demers privind prelungirea dreptului de şedere provizorie în scop de muncă adresat autoritatea competentă pentru străini.;

b) copia permisului de şedere provizorie în scop de muncă;

c) actele indicate la alin. (8), cu excepţia celor de la lit. a) şi b)

(11-1) Tn cazul nerespectării termenului de depunere a actelor pentru prelungirea dreptului la muncă stipulat la alin. (11 ), angajatorul sau reprezentantul împuternicit al acestuia depune actele pentru acordarea dreptului la muncă străinului în condiţii generale."

(12) Angajatorul va suporta cheltuielile de transport al lucrătorului imigrant în ţara de origine în caz de accident de muncă sau deces.

Art 7 Legea Cu privire la migraţia de muncă în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №180 din 10.07.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului