Articolul 9 din Legea Cu privire la migraţia de muncă în Republica Moldova. Acordarea şi prelungirea dreptului la muncă şi a dreptului de şedere provizorie în scop de muncă pentru lucrătorii detaşaţi

(1) Pentru a invita la muncă lucrătorii detaşaţi, angajatorul din Republuca Moldova (întreprindere/organizaţie/instituţie) este obligat să obţină de la Agenţia Naţională aviz favorabil de detaşare.

(2) Pentru obţinerea avizului de detaşare, angajatorul depune la Agenţia Naţională următoarele acte:

a) demersul argumentat cu privire la necesitatea detaşării străinului;

b) înregistrarea ofertei locurilor de muncă vacante şi copia anunţului publicitar;

c) extrasul din Registrul de stat al unităţilor de drept şi autorizaţia de activitate/licenţa, după caz;"

d) copia contractului de executare a lucră_rilor şijsau prestare a serviciilor, încheiat între persoana juridică din Republica Moldova şi persoana juridică din străinătate, tradusă în limba de stat şi legalizată în modul stabilit, care conţine :

- clauza că lucrările vor fi îndeplinite de către lucrătorii detaşaţi;

- conditiile de detaşare;

- specialităţile persoanelor detaşate;

- numărul persoanelor detaşate . (3) Agenţia Naţională examinează demersul angajatorului şi, în termen de cel mult 30 de zile calendaristice din data înregistrării demersului, emite decizia de eliberare sau de refuz al avizului favorabil pentru detaşare.

(4) în cazul emiterii deciziei de refuz, Agenţia Naţională informează în scris solicitantul în termen de 5 zile lucrătoare , indicînd motivele refuzului .

(5) Pentru a obţine dreptul la muncă şi dreptul de şedere provizorie în scop de muncă pentru lucrătorul detaşat, conducătorul întreprinderii/organizaţiei/instituţiei din Republica Moldova sau reprezentantul împuternicit al acestuia depune următoarele documente:

a) copia avizului favorabil de detaşare;

b) cererea-chestionar a lucrătorului detaşat;

c) demersul întreprinderii/organizaţiei / instituţiei privind acordarea dreptului la muncă adresat Agenţiei Naţionale şi un demers privind acordarea dreptului de şedere provizorie în scop de muncă adresat autoritatea competentă pentru străini.;

d) copia contractului de executare a lucrărilor şi/sau prestare a serviciilor;

e) copia actului de detaşare a lucrătorului de către un angajator persoană juridică străină la un angajator persoană juridică din Republica Moldova, tradusă în limba de stat şi legalizată în modul stabilit;

f) actele specificate la art. 7 alin. (8) lit. g) şi k)

(6) Deciziile de acordare a dreptului la muncă şi a dreptului de şedere provizorie în scop de muncă pentru lucrătorii detaşaţi se emit în termen de cel mult 30 de zile calendaristice din data înregistrării demersului, pentru toată durata contractului de detaşare, însă termenul lor nu va depăşi 1 an .

(6-1) Persoanele detaşate în Republica Moldova pentru o perioadă de pînă la 90 de zile calendaristice calculate cumulativ pot desfăşura activitate de muncă în baza actelor stipulate la alin. (5) lit. d) şi e). Întreprinderea/organizaţia/instituţia, în termen de pînă la 3 zile lucrătoare de la data intrării străinului în ţară, va prezenta autorităţii competente pentru străini şi Agenţiei Naţionale declaraţia pe propria răspundere privind scopul şi durata detaşării străinului, cu anexarea copiilor actelor indicate în prezentul alineat.

(6-2) Forma şi conţinutul declaraţiei vor fi aprobate prin ordinul comun al autorităţii competente pentru străini şi al Agenţiei Naţionale, care se va publica pe pagina web oficială a acestora.

(7) Dreptul la muncă şi dreptul de şedere provizorie în scop de muncă pentru lucrătorii detaşaţi se prelungesc pentru un nou termen dacă au fost respectate condiţiile ini~ale de eliberare a deciziei, însă acesta nu va depăşi termenul contractului de executare a lucrărilor şijsau de prestare a serviciilor.

(8) Pentru a prelungi dreptul la muncă şi dreptul de şedere provizorie în scop de muncă pentru lucrătorul detaşat , solicitantul din Republica Moldova depune, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de expirarea termenului de valabilitate a permisului de şedere provizorie în scop de muncă, următoarele documente:

a) demersul întreprinderii/organizaţiei/instituţiei privind prelungirea dreptului la muncă adresat Agenţiei Naţionale şi un demers privind prelungirea dreptului de şedere provizorie în scop de muncă adresat autoritatea competentă pentru străini.;

b) copia permisului de şedere provizorie în scop de muncă ; c) actele specificate la alin. (5), cu excepţia celor menţionate la lit. b) şi c).

Art 9 Legea Cu privire la migraţia de muncă în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №180 din 10.07.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului