Articolul 84 din Legea Privind achiziţiile publice în Republica Moldova. Procedura de examinare a contestaţiilor

(1) Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor este competentă să soluţioneze contestaţiile cu privire la procedurile de achiziţie publică potrivit regulamentului de organizare şi funcţionare a acesteia.

(2) În exercitarea atribuţiilor sale, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor adoptă decizii. 

(3) Procedura de examinare a contestaţiilor se desfăşoară cu respectarea principiilor legalităţii, disponibilității, celerităţii, contradictorialităţii şi a dreptului la apărare.

(4) În vederea soluţionării contestaţiei, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor poate solicita punctul de vedere al autorităţii contractante pe marginea acesteia.

(5) În termen de o zi lucrătoare de la primirea solicitării menționate la alin. (4), autoritatea contractantă are obligaţia să îi înştiinţeze despre aceasta şi pe ceilalţi participanţi la procedura de atribuire. Înştiinţarea trebuie să fie însoțită de o copie a contestaţiei respective.

(5-1) Până la transmiterea punctului de vedere sau până la desfășurarea ședinței deschise de examinare a contestației, autoritatea contractantă are dreptul să adopte măsuri de remediere considerate necesare ca urmare a deficiențelor invocate de către contestator, informând despre acest fapt participanții la procedura de achiziție, inclusiv Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor despre măsurile de remediere aplicate, având obligația de a le publica în SIA „RSAP” nu mai târziu de o zi de la data adoptării.

(5-2) În cazul procedurilor care nu au fost inițiate prin intermediul SIA „RSAP”, măsurile adoptate potrivit alin. (51) se comunică contestatorului și celorlalți operatori economici implicați în procedură, nu mai târziu de o zi de la data adoptării lor, prin orice mijloc de comunicare adecvat și disponibil în general.

(5-3) Dacă consideră că măsurile adoptate sunt suficiente pentru remedierea actelor invocate ca fiind ilegale, contestatorul trimite Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor o cerere de renunțare la contestație. În acest caz, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor dispune încetarea procedurii de soluționare a contestației.

(6) Toate notificările sau comunicările actelor procedurale se fac cu confirmare de primire.

(7) Contestaţiile formulate în cadrul aceleiaşi proceduri de atribuire pot fi conexate de către Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor pentru a se pronunţa o soluţie unitară. 

(8) Pînă la soluţionarea contestaţiei de către Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, participanţii la aceeaşi procedură de atribuire se pot asocia la contestaţie printr-o contestaţie proprie care trebuie să conţină toate elementele prevăzute la art. 83 alin. (4). 

(9) Autoritatea contractantă are obligaţia de a transmite Agenţiei Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor punctul său de vedere asupra contestaţiei în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data primirii unei astfel de solicitări, însoţit de orice alte documente considerate edificatoare, precum şi dosarul achiziţiei publice, cu excepţia anunţurilor publicate în SIA „RSAP” şi a documentaţiei de atribuire, atunci cînd aceasta este disponibilă şi poate fi descărcată direct din internet. Lipsa punctului de vedere al autorităţii contractante nu împiedică soluţionarea contestaţiei. 

(10) Autoritatea contractantă va notifica punctul său de vedere şi contestatorului în termenul prevăzut la alin. (9).


Art 84 Legea Privind achiziţiile publice în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №131 din 03.07.2015

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului