Articolul 17-1 din Legea Privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice în Republica Moldova. Locațiunea terenurilor proprietate publică a statului

(1) Terenurile proprietate publică a statului, cu excepția celor aferente construcțiilor proprietate privată, se dau în locațiune/arendă/superficie prin licitații cu strigare/electronice, desfășurate în modul stabilit de Guvern.

 (2) Prețul inițial de expunere la licitație trebuie să fie egal cu cel puțin valoarea de piață a terenului determinată de un evaluator în conformitate cu Legea nr.989/2002 cu privire la activitatea de evaluare, dar nu mai mic decât prețul normativ calculat în conformitate cu Legea nr.1308/1997 privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului. Pentru terenurile fondului apelor și terenurile fondului silvic, prețul inițial de expunere la licitație se determină în modurile stabilite de legile speciale.

(3) Plata pentru folosirea terenurilor proprietate publică a statului aferente construcțiilor proprietate privată se stabilește în baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator în conformitate cu Legea nr.989/2002 cu privire la activitatea de evaluare, care nu trebuie să fie mai mică decât plata stabilită în conformitate cu Legea nr.1308/1997 privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului. Pentru terenurile fondului apelor, cuantumul redevenței se determină conform legislației.

(4) Darea în locațiune/arendă a terenurilor proprietate publică din domeniul privat libere de construcții/edificii, a altor bunuri legate solid de pământ în scopul edificării pe acestea a unor construcții capitale nu se admite.

(5) Mijloacele financiare obținute din locațiunea/arenda/superficia proprietății publice a statului se transferă în bugetul de stat.

(6) Pot fi date în superficie terenurile delimitate pentru edificarea unor construcții cu destinație de producere, depozitare, administrative sau cu destinație specială, în condițiile și forma aprobate prin hotărâre de Guvern.

(7) Contractul de superficie va fi semnat doar după ce solicitantul contractului de superficie va prezenta proiectul investițional, care va fi anexat la contract.

(8) Contractul de superficie va cuprinde obligatoriu prevederi cu privire la:

a) categoria, destinația, suprafața și locul amplasării terenului;

b) termenul contractului;

c) cuantumul, modul și termenul de achitare a redevenței;

d) lista construcțiilor ce urmează a fi construite, indicând destinația acestora;

e) drepturile și obligațiile părților;

f) modificarea contractului;

g) încetarea contractului;

h) acordul privind edificarea construcțiilor conform proiectului investițional și conform prevederilor alin. (6);

i) interdicții:

– interzicerea privatizării terenului dat în superficie;

– interzicerea transmiterii terenului în proprietate cu titlu gratuit;

j) altele.

(9) Semnarea contractului de superficie cu încălcarea prevederilor alin. (6)–(8) atrage nulitatea absolută a contractului.

(10) Edificarea unei construcții cu o altă destinație decât cea prevăzută de lege sau de contract constituie temei de rezoluțiune a contractului, construcția respectivă devenind de drept parte componentă a terenului, conform art. 460 din Codul civil al Republicii Moldova nr.1107/2002, aparținând proprietarului terenului, iar dreptul superficiarului asupra terenului și asupra construcției se radiază.

Art 17-1 Legea Privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №121 din 04.07.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului