Articolul 15 din Legea Cu privire la comerţul interior în Republica Moldova. Cerinţe față de notificarea privind inițierea activităţii de comerţ

(1) Datele incluse de comerciant în notificarea privind iniţierea activităţii de comerţ trebuie să corespundă interdicțiilor și cerinţelor stabilite de prezenta lege şi de regulamentul de comerț local, aprobat de consiliul local, conform art. 6 alin. (5).

(2) Notificarea privind iniţierea activităţii de comerţ se depune de comerciant în mod separat pentru fiecare unitate comercială, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 12 alin. (5) și la art. 12-1 alin. (1).

(3) Notificarea privind iniţierea, modificarea, suspendarea sau încetarea activităţii de comerţ poate fi depusă on-line, prin intermediul resursei informaționale în domeniul comerțului, sau fizic, la ghișeul autorității administrației publice locale.

(4) Notificarea privind iniţierea, modificarea, suspendarea sau încetarea activităţii de comerţ se depune la autoritatea administrației publice locale (primăria satului (comunei), orașului sau municipiului) unde se intenţionează sau se desfășoară activitatea de comerț, care poate fi diferită de primăria în a cărei rază teritorială își are adresa juridică sau domiciliul persoana.

(4-1) Activitățile de comerț care presupun prin esență desfășurarea activității în afara unității comerciale notificate, a licitațiilor sau intermedierilor, organizarea unor evenimente promoționale ori desfășurarea activităților cu caracter ocazional pe teritoriul unei autorităţi administrativ-teritoriale, alta decât cea notificată, nu necesită notificare separată, cu excepția cazurilor desfășurării activităților menționate prin sucursale sau a cazurilor când activitatea de comerț își pierde caracterul ocazional. Caracterul ocazional al activității de comerț se poate determina prin numărul de prestații sau volumul vânzărilor, raportate la activitatea aferentă unității comerciale notificate.

(4-2) Autoritatea administrației publice locale pe teritoriul căreia se constată pierderea caracterului ocazional al activității de comerț se poate adresa în instanța de judecată în vederea impunerii notificării. Achitarea taxelor locale în astfel de cazuri se calculează din data constatării pierderii caracterului ocazional al activității de comerț.

(4-3) Desfășurarea acțiunilor prevăzute la alin. (41) în spații/pe terenuri publice are loc cu respectarea cerințelor stabilite la art. 21-5 alin. (2).

(5) Notificările semnate olograf de către deponent, precum și actele aferente prezentate pe suport de hârtie se păstrează în arhiva autorităţii administraţiei publice locale. Actele depuse on-line sau încărcate în resursa informațională în domeniul comerțului se păstrează conform cerințelor tehnice de funcționare a resursei fără suport de hârtie.

(6) Activitatea de comerț ambulant poate fi desfășurată doar de către deponentul notificării.

(7) Depunerea notificării de inițiere sau de modificare a activității de comerț implică achitarea de către deponent autorităţii administraţiei publice locale a unei plăți de notificare în mărime de 100 de lei, cu excepția cazurilor în care este aplicabilă o scutire în conformitate cu art. 6 alin. (1) lit. p).

(8) Dovada achitării plății de notificare se prezintă odată cu depunerea notificării, pe suport fizic sau electronic, în funcție de modalitatea de achitare, precum și de forma depunerii notificării.

(9) Notificările de inițiere sau de modificare a activității de comerț depuse cu nerespectarea condițiilor prevăzute la alin. (7) și (8) sunt lovite de nulitate.

Art 15 Legea Cu privire la comerţul interior în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №231 din 23.09.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului