Articolul 17-3 din Legea Cu privire la comerţul interior în Republica Moldova. Durata desfășurării activității de comerț

(1) Activitatea de comerț nu este limitată în timp, cu excepția următoarelor cazuri:

a) lichidarea persoanei juridice ori decesul persoanei fizice care a notificat activitatea de comerț sau lipsa activității de comerț pe parcursul a 13 luni de la începerea activității;

b) depunerea notificării de încetare a activităţii de comerţ, conform art. 17-5;

c) suspendarea activităţii de comerţ, conform art. 17-4;

d) expirarea termenului, în cazul notificărilor cu termen, în condițiile alin. (6);

e) expirarea termenului, pentru unitățile comerciale din piețe, în temeiul art. 12 alin. (8);

f) expirarea termenului pentru care a fost constituit amplasamentul.

(2) Pentru unitatea comercială care practică mai multe activități de comerț, suspendarea dreptului de practicare a unei anumite activități nu împiedică desfășurarea celorlalte activități de comerț, cu excepția cazurilor în care actul de suspendare sau scurgerea termenului de valabilitate sunt aplicabile întregii unități comerciale.

(3) Comerciantul persoană juridică este obligat să depună o notificare de încetare a activității de comerț în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a). În caz de neexecutare a obligației, precum și pentru comerciantul persoană fizică, autoritatea administrației publice locale operează din oficiu încetarea activității de comerț în resursa informațională în domeniul comerțului cel târziu în a treia zi lucrătoare din momentul în care i-a devenit cunoscută oficial proba prevăzută la alin. (4).

(4) Proba (actul sau orice altă informație legală) care servește temei de modificare a statutului notificării se păstrează pe format de hârtie în evidențele autorității administrației publice locale în dosarul notificării sau electronic, în funcție de modul în care a parvenit, ceea ce nu exclude dreptul de a deține orice acte pe suport de hârtie, cu condiția de a nu impune cheltuieli nejustificate comerciantului.

(5) În cazurile prevăzute la alin.(1) lit.d), e) și f), activitatea încetează fără depunerea notificării de încetare.

(6) Autoritatea administrației publice locale poate limita durata desfășurării activității de comerţ:

1) pentru unitățile comerciale din piețe, în temeiul art. 12 alin. (8);

2) la expirarea termenului pentru care a fost constituit amplasamentul;

3) la solicitarea comerciantului;

4) prin prevederile regulamentului de comerț local:

a) pentru comerțul ambulant, unitățile de agrement amplasate pe terenuri/spații deschise sau terasele amplasate pe/în terenuri/locații/încăperi/structuri de domeniu public al autorității publice locale, fără a aduce atingere prevederilor legale;

b) în cazurile prevăzute la art. 21-5;

c) pentru teritoriile/spațiile/locurile/structurile/clădirile care, conform planurilor urbanistice, vor suferi modificări incompatibile cu forma, tipul activității de comerț sau vor dispărea/se vor transforma.

(7) În cazurile prevăzute la alin. (6) pct. 4) lit. c) din prezentul articol, autoritatea administrației publice locale informează în scris comerciantul privind survenirea circumstanțelor care au justificat stabilirea termenului, cu cel puțin 30 de zile până la survenirea acestuia. În lipsa acestei informări, termenul notificării se va prelungi până la informare, fapt ce nu exclude dreptul de încetare prevăzut la art. 17-5.

Art 17-3 Legea Cu privire la comerţul interior în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №231 din 23.09.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului