Articolul 17 din Legea Cu privire la comerţul interior în Republica Moldova. Verificarea corectitudinii datelor şi respectării cerinţelor de desfăşurare a activităţilor de comerţ

(1) Autoritatea administraţiei publice locale verifică datele indicate în notificare în privința corespunderii cu prevederile prezentei legi.

(2) Datele din notificare şi actele depuse de comerciant se examinează potrivit principiului „ghişeului unic” în următoarele privinţe:

a) corectitudinea datelor privind denumirea/numele, sediul/domiciliul, administratorul comerciantului şi IDNO/IDNP-ul se verifică prin accesarea datelor din Registrul de stat al unităţilor de drept şi, după caz, din Registrul de stat al populaţiei sau din alte registre de stat – în caz de necesitate;

b) corectitudinea datelor privind adresa unităţii comerciale se verifică prin accesarea datelor din resursele informaţionale deţinute de Agenția Servicii Publice – în caz de necesitate;

c) respectarea cerinţelor în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului şi construcţiilor prin accesarea datelor şi interacţiunea cu subdiviziunile responsabile ale autorităţii administraţiei publice locale – în caz de necesitate.

(3) Autoritatea administrației publice locale colaborează cu alte autorități publice sau entități private în vederea realizării atribuțiilor de verificare a legalității activității comercianților. Autoritățile și entitățile menționate prezintă, la solicitarea autorității administrației publice locale, informația respectivă, cu respectarea legislației.

(4) Autoritatea administrației publice locale poate verifica activitatea comerciantului în conformitate cu prevederile Codului contravențional al Republicii Moldova.

(5) Informația privind o nouă notificare (cu anexarea notificării de inițiere sau de modificare, după caz) se remite prin intermediul resursei informaționale în domeniul comerțului către Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică în toate cazurile, către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, în cazul în care comerciantul desfășoară activități stabilite în partea I pct.5 pozițiile 5.8, 5.8.1, 5.8.2, 5.8.3 și 5.81 și în partea II pct. 3 pozițiile 3.3 și 3.4 din anexa nr. 6 la Legea nr. 221/2007 privind activitatea sanitară veterinară, și către Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică în cazul în care comerciantul desfăşoară activităţi stabilite în anexa nr.2 la Legea nr.10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice (conform următorilor clasificatori din anexa respectivă (CAEM‑2): 46.46; 47.30; 47.73; 55.20 – doar pentru taberele pentru copii; 93.29 – doar pentru activități ale plajelor; 96.02; 96.04; 96.09).

(6) Autoritățile menționate la alin.(5) examinează datele din notificare în privința corespunderii activității comerciantului cu cerințele prevăzute de lege, inclusiv pot utiliza datele din notificare în vederea constatării unei fapte ilicite prevăzute de legea contravențională sau penală, sau efectuează un control de stat, în cazul în care se întrunesc temeiurile stabilite de lege pentru efectuarea acestuia.

Art 17 Legea Cu privire la comerţul interior în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №231 din 23.09.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului