Articolul 21-3 din Legea Cu privire la comerţul interior în Republica Moldova. Comerțul ambulant și amplasamentele

(1) Comerțul ambulant se desfășoară prin intermediul unităților de comerț ambulant în piețe, amplasamente sau în cazurile stabilite la art. 21-5. În cadrul piețelor și amplasamentelor se determină spațiile destinate amplasării unităților comerciale ambulante.

(2) Amplasamentele sunt constituite prin decizia autorității administrației publice locale. Amplasamentele pot fi instituite pe proprietate publică sau privată. Instituirea amplasamentului pe proprietate privată este condiționată de acordul scris al proprietarului sau posesorului.

(3) Pentru stabilirea spațiilor de amplasare a unităților de comerț ambulant și a unităților de agrement pe teren/în spații deschise, autoritatea administrației publice locale elaborează și emite scheme de amplasament:

a) individualizate – care se emit în termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la data de depunere a notificării în comerț de către deponent, cu excepția cazurilor în care există scheme de amplasament prestabilite;

b) prestabilite – care se elaborează pentru asigurarea unor condiții egale de depunere a notificării în comerț în condiții generale, fapt pentru care se fac publice conform alin. (5).

(4) Schema de amplasament prestabilită prezintă schematic amplasarea unităților comerciale ambulante și numerotarea acestora, poate conține tipul unității comerciale, sortimentul de mărfuri sau servicii și alte date relevante, după caz. Pentru cazurile menționate la art. 21-5, schema de amplasament prestabilită poate fi coordonată în prealabil cu potențialii comercianți sau cu organizatorul evenimentului.

(5) Atât amplasamentele, cât și schemele de amplasament prestabilite se fac publice conform art. 6 alin. (6), cu indicarea caracteristicilor de identificare a amplasamentului și a termenului general pentru care este constituit sau a termenului pentru fiecare unitate comercială ambulantă, după caz. Schemele de amplasament prestabilite făcute publice în scopul desfășurării licitațiilor, evenimentelor sau manifestațiilor publice, precum și în oricare alte scopuri decât activitatea de comerț ambulant, nu servesc temei pentru depunerea notificării în comerț.

(6) În cazul desfășurării activității de comerț prin intermediul teraselor în locuri publice, autoritatea administrației publice locale elaborează și emite comerciantului o schemă de amplasament individualizată, cu excepția cazurilor în care terasele notificate sunt prevăzute de schemele de amplasament prestabilite.

(7) Amplasarea unității comerciale ambulante, de agrement sau a terasei se efectuează în modul stabilit în schema de amplasament. În cazurile prevăzute expres de regulamentul de comerț local, amplasarea unității comerciale în teritoriu poate fi condiționată de prezența funcționarului autorității administrației publice locale desemnat în acest sens, făcându-se mențiunea respectivă în schema de amplasament, cu indicarea datei și a orei amplasării pe teren, după caz.

(8) Schema de amplasament individualizată se eliberează în două exemplare, unul – pentru autoritatea administrației publice locale, iar celălalt – pentru deponent, și se remite:

a) prin e-mail, în toate cazurile în care adresa de e-mail a fost inclusă în notificare;

b) prin ghișeul autorității administraţiei publice locale care a recepționat notificarea;

c) de subdiviziunea autorității administrației publice locale desemnată în acest sens.

(9) Modalitatea de emitere a schemei de amplasament individualizată în cazurile stabilite la alin. (8) lit. b) și c) urmează a fi stabilită expres în regulamentul de comerț local, iar în lipsa unei astfel de reglementări se aplică prevederile alin. (8) lit. b).

(10) Modelul schemei de amplasament este elaborat de autoritatea administrației publice locale și este inclus ca anexă în regulamentul de comerț local. Schema de amplasament individualizată este atașată electronic la notificare în resursa informațională în domeniul comerțului de către autoritățile administrației publice locale.

(11) Unitățile comerciale ambulante și terasele se consideră notificate chiar dacă nu au obținut acces la rețelele edilitare necesare.

(12) Autoritățile administrației publice locale monitorizează spațiile disponibile pentru amplasarea unităților comerciale ambulante în amplasamente și le fac publice conform art. 6 alin. (6). Lipsa de spații pentru amplasarea unităților comerciale ambulante în amplasamentul notificat servește drept temei pentru emiterea înștiințării de refuz în temeiul art. 16 alin. (3) lit. d).

(13) La depunerea fizică a notificării sau în înștiințarea de refuz, deponentul este informat despre alte spații nenotificate (spații disponibile) în cadrul amplasamentului notificat sau în cadrul altui amplasament, în cazul în care acesta există.

(14) Pentru desfăşurarea comerţului prin aparate automate pentru vânzări, comerciantul depune notificare pentru fiecare aparat comercial dacă acestea sunt amplasate în locuri diferite. Comerciantul depune o singură notificare pentru aparatele automate pentru vânzări amplasate alăturat sau în aceeaşi încăpere, cu indicarea numărului de aparate. Aparatele automate pentru vânzări care aparțin unității comerciale cu un alt tip de activitate sunt incluse în notificarea inițială sau sunt notificate prin modificare.

Art 21-3 Legea Cu privire la comerţul interior în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №231 din 23.09.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului