Articolul 34 din Legea Privind activitatea de asigurare sau de reasigurare în Republica Moldova. Sistemul de guvernanță

(1) O societate de asigurare sau de reasigurare va stabili un sistem de guvernanță solid și fiabil care să includă cel puțin următoarele:

a) o structură organizatorică clară, cu atribuții precise, clare și coerente în ceea ce privește responsabilitățile persoanelor cu funcții de conducere şi care dețin funcții-cheie, precum și ale angajaților;

b) un sistem eficient de comunicare a informațiilor în cadrul societății de asigurare sau de reasigurare;

c) funcții-cheie integrate în structura organizatorică și în procesele decizionale ale societății de asigurare sau de reasigurare;

d) politica privind controlul intern, managementul riscurilor, auditul intern și activitatea de externalizare, în cazul în care realizează externalizarea de funcții-cheie;

e) organizarea şi desfășurarea cu prudență şi profesionalism a activității, în concordanță cu natura, amploarea şi complexitatea ei;

f) încadrarea în activitate a unui număr suficient de persoane care să corespundă criteriilor de pregătire şi de competență profesională, stabilite prin actele normative ale autorității de supraveghere.

(2) Societatea de asigurare sau de reasigurare reglementează funcționarea sistemului de guvernanță care prevede funcția de management al riscurilor, de conformitate, de audit intern, actuarială, precum și activitățile de externalizare (în cazul în care societatea de asigurare sau de reasigurare transferă complet sau o parte din aceste funcții către o terță parte). Regulile sistemului de guvernanță trebuie să fie clare și inteligibile.

(3) Normele sistemului de guvernanță trebuie revizuite cel puțin o dată pe an și trebuie aprobate de consiliul societății de asigurare sau de reasigurare.

(4) Societățile de asigurare sau de reasigurare adoptă măsurile necesare pentru asigurarea continuității activității, astfel:

a) utilizează sisteme, resurse şi proceduri adecvate şi proporționale;

b) identifică și evaluează riscurile care pot afecta stabilitatea financiară;

c) elaborează planuri de redresare sau planuri de finanțare în situații de dificultate financiară;

d) optimizează şi consolidează sistemul de guvernanță.

(5) Societățile de asigurare sau de reasigurare transmit autorității de supraveghere informațiile prevăzute la alin. (1)–(4) până la data de 1 martie a anului în curs, în conformitate cu actele normative ale autorității de supraveghere.

(6) Autoritatea de supraveghere poate emite recomandări cu privire la modul de respectare a cerințelor prevăzute în prezentul articol și la modul de aplicare a politicilor adoptate.

(7) Refuzul de a aplica recomandările prevăzute la alin. (6) este documentat și transmis autorității de supraveghere până la data prevăzută în recomandările respective.

(8) Asigurătorul sau reasigurătorul va evita încheierea tranzacțiilor cu persoane terțe (sau în beneficiul lor) care se află în relație de afiliere cu acesta ori care se află în relaţie de afiliere cu persoanele cu funcții de conducere sau care dețin funcții-cheie în cadrul acestuia în condiții mai favorabile decât cele existente în mod general pentru celelalte persoane care nu se află cu aceștia în asemenea relații.

Art 34 Legea Privind activitatea de asigurare sau de reasigurare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №92 din 07.04.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului