Articolul 98 din Legea Privind activitatea de asigurare sau de reasigurare în Republica Moldova. Gestionarea separată a activităților în categoriile „asigurări de viață” şi „asigurări generale”

(1) Activitatea simultană în categoriile „asigurări de viață” şi „asigurări generale” poate fi desfășurată numai în condițiile separării acestor două activități, în conformitate cu prezenta lege şi cu actele normative ale autorității de supraveghere.

(2) Activitățile simultane în categoriile „asigurări de viață” şi „asigurări generale” vor fi gestionate separat în următoarele condiții:

a) interesele deținătorilor de polițe de asigurare de viață şi, respectiv, de polițe de asigurare generală să nu fie în niciun fel prejudiciate şi, în special, profitul înregistrat în una dintre cele două activități să nu fie folosit în beneficiul celeilalte activități decât în cazuri excepționale şi cu aprobarea prealabilă a autorității de supraveghere;

b) cerințele de capital minim să se respecte pentru fiecare categorie de asigurare individual, în baza conturilor separate;

c) cerințele ratelor de solvabilitate, stabilite în conformitate cu prezenta lege şi cu actele normative ale autorității de supraveghere, pentru fiecare dintre cele două activități să fie calculate în mod independent, fără transfer de active de la o activitate la alta;

d) obligațiile aferente activității în categoriile „asigurări de viață” și „asigurări generale” să nu fie suportate din contul celeilalte activități.

(3) În cazul în care, prin respectarea prevederilor alin. (2) lit. c), rezultă că mai există active disponibile la una dintre cele două activități evidențiate în mod distinct, aceste active proprii disponibile pot fi folosite pentru cealaltă activitate, dar numai cu aprobarea prealabilă a autorității de supraveghere.

(4) Contabilitatea asigurătorilor cu activitate simultană în categoriile „asigurări de viață” și „asigurări generale” trebuie organizată astfel încât din înregistrări să derive sursele rezultatelor pentru fiecare dintre cele două activități. În acest scop, toate veniturile (în special primele încasate, plățile de la reasigurători şi veniturile din investirea activelor) şi toate cheltuielile (în special achitarea daunelor, sumele suplimentare pentru rezervele tehnice, inclusiv pentru rezervele matematice, primele de reasigurare, cheltuielile operaționale pentru activitatea respectivă) trebuie să fie reflectate potrivit originii lor.

(5) Cheltuielile comune ale celor două activități se înregistrează separat pentru fiecare activitate, în conformitate cu metoda de repartizare aprobată de către autoritatea de supraveghere.

(6) În cazul în care una dintre cele două cerințe ale ratei de solvabilitate suplinită cu marja de siguranță adițională de 10% nu este respectată, autoritatea de supraveghere va aplica, cu referință la activitatea la care se înregistrează deficiențe, măsuri de redresare conform legislației, indiferent de rezultatele celeilalte activități.

(7) Asigurătorii care desfășoară activitate simultană în categoriile „asigurări de viață” și „asigurări generale” sunt obligați:

a) să țină pentru fiecare dintre cele două activități câte un registru special al activelor;

b) să transmită autorității de supraveghere toate documentele și/sau informațiile, rapoartele, ale căror formă, conținut, detalii şi certificări sunt stabilite pentru fiecare activitate de către autoritatea de supraveghere;

c) să depună la autoritatea de supraveghere, separat pentru fiecare dintre cele două activități, în termen de 4 luni de la sfârșitul perioadei de gestiune, situațiile financiare și rapoartele auditorului.

Art 98 Legea Privind activitatea de asigurare sau de reasigurare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №92 din 07.04.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului