Articolul 16 din Legea Privind deşeurile în Republica Moldova. Depozitarea deşeurilor

(1) Cerințele față de depozitarea deșeurilor urmăresc respectarea procedurilor de prevenire sau reducere a efectelor negative asupra mediului pe care le pot avea activităţile de depozitare a deşeurilor pe durata întregului ciclu de viaţă a depozitului de deşeuri, ce include proiectarea, construcţia, exploatarea şi închiderea depozitului.

(2) Activitățile de depozitare a deşeurilor menţionate la alin. (1) se efectuează în conformitate cu prevederile prezentei legi şi ale Regulamentului privind depozitarea deşeurilor, aprobat de Guvern.

(3) Proiectarea şi construcția depozitelor de deșeuri, precum și exploatarea sistemelor inginereşti ale depozitelor se efectuează în conformitate cu normele în construcţii şi actele permisive de mediu.

(4) În funcţie de natura deşeurilor, depozitele de deşeuri se clasifică în următoarele categorii:

a) depozite de deşeuri periculoase;

b) depozite de deşeuri nepericuloase;

c) depozite de deşeuri inerte.

(5) Nu sînt acceptate pentru depozitare următoarele deşeuri:

a) deşeuri lichide;

b) deşeuri explozive, corozive, oxidante, foarte inflamabile sau inflamabile, astfel cum sînt definite în anexa nr. 3;

c) deşeuri periculoase medicale sau alte deşeuri clinice periculoase de la unităţi medicale sau veterinare cu proprietatea HP9, astfel cum sînt definite în anexa nr. 3;

d) toate tipurile de anvelope uzate, întregi sau tăiate, cu excepția anvelopelor folosite ca materiale de construcţii;

e) orice alt tip de deşeu care nu satisface cerințele Regulamentului privind depozitarea deşeurilor.

(6) Depozitarea deşeurilor este permisă doar în cazul deţinerii autorizaţiei de mediu pentru gestionarea deşeurilor, eliberată în conformitate cu prevederile art. 25.

(7) Operatorul depozitului este responsabil de întreţinerea, supravegherea, monitorizarea și controlul postînchidere al depozitului și este obligat:

1) la exploatarea depozitului de deşeuri, să asigure instituirea unui sistem de automonitorizare tehnologică şi de automonitorizare a calităţii factorilor de mediu şi să suporte costurile acestuia;

2) să raporteze în cadrul SIA MD după cum urmează:

a) anual – despre tipurile şi cantităţile de deşeuri eliminate;

b) semestrial – despre datele înregistrate în urma monitorizării depozitului de deşeuri, pentru a demonstra conformitatea cu prevederile din autorizaţia de mediu pentru gestionarea deșeurilor, precum și pentru a demonstra stadiul îndeplinirii măsurilor din programul pentru conformare; și

c) în cel mult 12 ore de la constatare, în cadrul programului de monitorizare, despre orice efecte ecologice negative;

3) să îşi constituie un fond pentru închiderea şi urmărirea postînchidere a depozitului, care va servi dovadă a garanţiei financiare necesare pentru remedierea unor deficienţe de construcţie sau care au apărut în timpul operării ori pentru despăgubirile în caz de accidente determinate de activitatea depozitului.

(8) Închiderea unui depozit de deşeuri se efectuează conform procedurilor stabilite în Regulamentul privind depozitarea deşeurilor

Art 16 Legea Privind deşeurile în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №209 din 29.07.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului