Articolul 17 din Legea Privind deşeurile în Republica Moldova. Incinerarea și coincinerarea deșeurilor

(1) Amplasarea pe teritoriul Republicii Moldova a instalațiilor de incinerare și de coincinerare a deșeurilor și efectuarea operațiunilor de incinerare și de coincinerare a deșeurilor se restricționează, se reglementează și se realizează în condiții controlate riguros, conform cerințelor stabilite de prezenta lege și ale actelor normative aprobate în temeiul acesteia.

(2) În sensul prezentului articol:

a) instalație de incinerare a deșeurilor prezintă orice unitate tehnică staționară sau mobilă și echipament destinate tratării termice a deșeurilor, cu sau fără recuperarea căldurii generate în urma combustiei, prin incinerarea prin oxidare, precum și prin orice alt procedeu de tratare termică, cum ar fi piroliza, gazeificarea sau procesele cu plasmă, cu condiția ca substanțele rezultate în procesul tratării să fie incinerate ulterior;

b) instalație de coincinerare a deșeurilor prezintă orice unitate tehnică staționară sau mobilă al cărei scop principal este generarea de energie sau producerea de produse materiale și care utilizează deșeuri drept combustibil uzual sau suplimentar sau în care deșeurile sînt tratate termic în vederea eliminării lor prin incinerarea prin oxidare, precum și prin alte procedee de tratare termică, cum ar fi piroliza, gazeificarea sau procesele cu plasmă, cu condiția ca substanțele care rezultă în urma tratării să fie incinerate ulterior.

(21) Prezentul articol nu se aplică instalațiilor de gazeificare sau piroliză în cazul în care gazele rezultate în urma acestui tratament termic al deșeurilor sunt purificate în asemenea măsură, încât nu mai constituie deșeuri înainte de incinerare și nu mai pot genera emisii mai ridicate decât cele care rezultă din arderea gazului natural.

(3) Instalațiile de incinerare și de coincinerare a deșeurilor menționate la alin. (2) includ:

a) toate liniile de incinerare sau de coincinerare;

b) instalațiile de recepție, de stocare și de tratare prealabilă a deșeurilor existente pe amplasament;

c) sistemele de alimentare cu deșeuri, combustibil și aer;

d) cazanele;

e) instalațiile de tratare a gazelor reziduale;

f) instalațiile de tratare sau de stocare pe amplasament a reziduurilor și a apelor uzate;

g) coșurile de fum cu filtru;

h) aparatele și sistemele de control ale operațiunilor de incinerare sau de coincinerare;

i) aparatele și sistemele de înregistrare și monitorizare a condițiilor de incinerare sau de coincinerare.

(4) Pentru asigurarea prevenirii sau minimizării, la etapele inițiale, a impactului negativ asupra mediului și sănătății populației, planificarea activităților de incinerare și de coincinerare a deșeurilor se realizează în conformitate cu Legea nr. 86/2014 privind evaluarea impactului asupra mediului.

(5) Proiectarea și construcția instalațiilor de incinerare și de coincinerare a deșeurilor și exploatarea sistemelor inginerești ale acestora se efectuează în conformitate cu normele în construcții și cu actele permisive de mediu.

(6) Livrarea și recepționarea deșeurilor la instalațiile de incinerare sau de coincinerare a deșeurilor sînt efectuate cu respectarea măsurilor de precauție care asigură prevenirea sau limitarea poluării aerului, solului, apelor de suprafață și a celor subterane și a altor efecte negative asupra mediului și sănătății populației, stabilite prin Regulamentul privind incinerarea și coincinerarea deșeurilor, aprobat de către Guvern.

(7) Condițiile pentru incinerarea și coincinerarea deșeurilor trebuie să corespundă cerințelor prevăzute de legislația de mediu, de prezenta lege și de Regulamentul privind incinerarea și coincinerarea deșeurilor.

(8) Incinerarea și coincinerarea deșeurilor sînt permise doar în cadrul unităților autorizate pentru acest scop de către Agenția de Mediu, conform prevederilor art. 25.

(9) Incinerarea deșeurilor trebuie să consiste din recuperarea căldurii generate în urma combustiei, cu producerea concomitentă a energiei numai atunci cînd:

a) deșeurile nu necesită combustibil adițional pentru incinerare după aprinderea acestora;

b) capacitatea minimă de căldură degajată de deșeuri, fără adăugarea altor substanțe în procesul de coincinerare a deșeurilor, cu producerea concomitentă a energiei se egalează în medie cu 11000 kJ/kg. Această condiție nu trebuie să se aplice deșeurilor din surse regenerabile (lemn, paie etc.);

c) eficiența de incinerare este de minimum 75%;

d) căldura degajată se folosește pentru necesități interne sau pentru necesitățile terței părți.

(10) Emisiile în aer și în apă provenite de la instalațiile de incinerare și de coincinerare a deșeurilor nu trebuie să depășească valorile-limită de emisie prevăzute de Regulamentul privind incinerarea și coincinerarea deșeurilor.

(11) Operatorul instalației de incinerare sau de coincinerare a deșeurilor este obligat să asigure monitorizarea continuă a emisiilor substanțelor periculoase în aer și în apă, conform cerințelor stabilite în Regulamentul privind incinerarea și coincinerarea deșeurilor.


Art 17 Legea Privind deşeurile în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №209 din 29.07.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului