Articolul 61-1 din Legea Privind deşeurile în Republica Moldova. Licențierea activităților de colectare, păstrare, prelucrare, comercializare, precum și de export al resturilor și deșeurilor de metale feroase și neferoase, de baterii și acumulatori uzați, inclusiv în stare prelucrată

(1) Modul de solicitare, acordare, suspendare și retragere a licenței pentru colectarea, păstrarea, prelucrarea, comercializarea, precum și exportul resturilor și deșeurilor de metale feroase și neferoase, de baterii și acumulatori uzați, inclusiv în stare prelucrată, se reglementează de Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.

(2) Pentru obţinerea licenţei, solicitantul prezintă, fie pe suport de hîrtie – la sediul autorității emitente, fie în format electronic – prin intermediul ghișeului unic electronic de solicitare a actelor permisive, următoarele documente:

a) cererea în care se indică informaţii privind: denumirea, forma juridică de organizare, IDNO, adresa juridică a întreprinderii ori numele, prenumele, seria şi numărul buletinului de identitate al persoanei fizice; genul de activitate, integral sau parţial, pentru a cărui desfăşurare solicitantul intenţionează să obţină licenţă; asumarea, pe propria răspundere de către solicitant, a responsabilităţii pentru respectarea condiţiilor de licenţiere la desfășurarea genului de activitate pentru care se solicită licenţă și pentru veridicitatea documentelor prezentate;

b) copia documentului ce atestă înregistrarea întreprinderii sau a buletinului de identitate al persoanei fizice;

c) dovada dreptului de proprietate sau de locațiune a imobilului (suprafeţe utilate, încăperi închise pentru păstrarea resturilor și deşeurilor de metale neferoase) în care se va desfăşura activitatea licenţiată;

d) copia permisului de exercitare eliberat persoanei responsabile care activează în domeniul securităţii industriale (pentru prelucrarea resturilor și deşeurilor de metale feroase şi neferoase, de baterii și acumulatori uzați, inclusiv în stare prelucrată);

e) lista tehnicii, utilajului şi mecanismelor specializate de care dispune agentul economic cu drept de proprietate şi/sau locaţiune.

(3) Solicitarea altor documente decît cele prevăzute de prezentul articol se interzice. Datele din documentele și informaţiile depuse se verifică prin procedura ghișeului unic.

(4) În ziua înregistrării cererii și documentelor stabilite de prezentul articol pentru eliberarea/reperfectarea licenței, autoritatea de licențiere va înștiința Inspectoratul pentru Protecția Mediului pentru a se asigura (cu sau fără solicitarea unei vizite de control din partea organului în cauză) cu privire la corespunderea condițiilor de activitate a solicitantului cu cerinţele de protecţie a mediului. În cel mult 7 zile lucrătoare de la data înștiințării, Inspectoratul pentru Protecția Mediului va transmite o notificare sau procesul-verbal de control privind rezultatele verificării efectuate.

(5) În cazul în care Inspectoratul pentru Protecția Mediului nu a inițiat un control în urma înștiințării și/sau nu a eliberat procesul-verbal de control în decursul a 7 zile lucrătoare de la data înștiințării, survine principiul aprobării tacite.

(6) Licenţa se perfectează în 10 zile lucrătoare și se eliberează pentru un termen de 5 ani

(7) În cazul refuzului de a acorda licența, autoritatea de licențiere este obligată să prezinte solicitantului decizia ce conține motivele și argumentele refuzului.

Art 61-1 Legea Privind deşeurile în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №209 din 29.07.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului