Articolul 49 din Legea Privind deşeurile în Republica Moldova. Deșeurile de baterii și acumulatori

(1) În sensul prezentei legi, deşeuri de baterii şi acumulatori înseamnă bateriile și acumulatorii care constituie deșeuri conform art. 2 pct. 9).

(2) Prevederile prezentului articol se aplică tuturor tipurilor de baterii şi acumulatori, indiferent de formă, volum, greutate, material component sau de utilizarea acestora, cu excepţia bateriilor şi acumulatorilor utilizaţi în:

a) echipamentele asociate cu protecţia intereselor esenţiale ale ţării în ceea ce priveşte securitatea, armele, muniţiile şi materialul de război, cu excluderea produselor care nu sînt destinate unor scopuri specific militare;

b) echipamentul destinat trimiterii în spaţiu.

(3) Producătorii bateriilor şi acumulatorilor trebuie să asigure:

a) proiectarea aparatelor astfel încît deşeurile de baterii şi acumulatori să poată fi înlăturate cu uşurinţă;

b) însoţirea aparatelor în care sînt încorporate baterii şi acumulatori cu instrucţiuni în care se arată cum pot fi îndepărtate în siguranţă acestea şi care, după caz, informează utilizatorul final cu privire la tipul bateriilor şi acumulatorilor încorporaţi.

(4) Cerinţele menţionate la alin. (3) nu se aplică atunci cînd, din motive de siguranţă, de performanţă, medicale sau de integritate a datelor, continuitatea alimentării cu energie este indispensabilă şi necesită o conectare permanentă între aparat şi baterie sau acumulator.

(5) În scopul protecției mediului și a sănătății populației, al prevenirii formării deşeurilor periculoase se interzice punerea la dispoziție pe piață:

a) a bateriilor şi acumulatorilor, indiferent dacă sînt sau nu încorporați în aparate, care conţin mercur într-o proporţie mai mare de 0,0005% din greutate; şi

b) a bateriilor şi acumulatorilor portabili, inclusiv a celor încorporați în aparate, care conţin cadmiu într-o proporţie mai mare de 0,002% din greutate.

(6) Bateriile şi acumulatorii specificați la alin. (5), care au fost puși la dispoziție pe piaţă, în mod legal, înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, pot fi comercializaţi în continuare pînă la epuizarea stocurilor.

(7) Interdicția prevăzută la alin. (5) lit. a) nu se aplică bateriilor de tip „nasture” cu un conţinut de mercur de cel mult 2% din greutate.

(8) Interdicția prevăzută la alin. (5) lit. b) nu se aplică bateriilor şi acumulatorilor portabili destinaţi utilizării în:

a) sistemele de urgenţă şi de alarmă, inclusiv iluminatul de urgenţă;

b) echipamentul medical;

c) uneltele electrice fără fir.

(9) Pentru executarea cerinţelor de responsabilitate extinsă a producătorului, în conformitate cu prevederile art. 12, şi a obiectivelor politicii de stat în domeniul gestionării deşeurilor, producătorii de baterii şi acumulatori asigură crearea unei reţele de colectare separată a bateriilor şi acumulatorilor uzați de la consumatori, precum şi dezvoltarea sistemelor de valorificare materială a deşeurilor de baterii şi acumulatori în cazul în care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic și economic.

(10) Operatorul staţiei de tratare/schemei de valorificare materială a deşeurilor de baterii şi acumulatori, autorizat de către autoritățile competente specificate la art. 24, este obligat:

a) să asigure că toate deşeurile supuse tratării, care pot fi recuperate sau reciclate, nu vor fi eliminate;

b) să asigure atingerea ţintelor minime de recuperare şi reciclare a deşeurilor de baterii şi acumulatori;

c) să raporteze, trimestrial, producătorilor de baterii şi acumulatori rezultatele de performanţă în atingerea ţintelor de colectare şi tratare a deşeurilor de baterii şi acumulatori, stabilite de Guvern;

d) să asigure că materialele finale obţinute după dezasamblarea bateriilor şi acumulatorilor uzați nu vor conţine componenţi cu caracteristici periculoase;

e) să respecte obligaţiile deţinătorului de deşeuri şi ale producătorului de deşeuri, asociate cu activitatea sa, stabilite de prezenta lege.

(11) Transportarea pe teritoriul Republicii Moldova și în afara ei a deşeurilor de baterii şi acumulatori se va efectua cu respectarea prevederilor art. 4, 44 și 64, a condițiilor detaliate ale transportării deşeurilor de baterii şi acumulatori, stabilite de Guvern.

(12) În procesul de gestionare a deșeurilor de baterii și acumulatori se interzice:

a) abandonarea bateriilor și acumulatorilor uzați sau a componentelor solide ale acestora;

b) deversarea electrolitului din acumulatorii uzaţi pentru autovehicule pe sol, în apele de suprafaţă, apele subterane şi în sistemele de canalizare;

c) deteriorarea carcaselor bateriilor și acumulatorilor uzați.

(13) Gestionarea bateriilor și acumulatorilor, precum și a deșeurilor acestora, se efectuează conform prevederilor actelor normative aprobate de Guvern.

Art 49 Legea Privind deşeurile în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №209 din 29.07.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului